Tematrio om läsning utanför ramarna

Think outside the box.

Denna veckan frågar Lyran oss vilka typer av böcker som utmanar oss och som ligger utanför vår comfortzone.

1. Världslitteratur. Jag läser mest böcker från Storbritannien, USA och Sverige. Detta är dock en utmaning jag faktiskt börjat tackla det senaste året, till Bokmässan läste jag tyskspråkig litteratur och upptäckte många nya författare och till nästa års Bokmässa ska jag läsa nordisk litteratur. Det kan tyckas som nästgårds kanske, men faktum är att jag är fruktansvärt dålig på att läsa nordisk litteratur utanför Sveriges gränser. Jag är fortfarande dålig på exempelvis asiatisk och afrikansk litteratur, dålig på gränsen till att jag knappt aldrig läst något av en författare från de världsdelarna.

2. Biografier och BOATS. Jag gillar inte ”based on a true story” och biografier, och jag led fruktansvärda våndor när vi skulle läsa Carolina Gynnings Ego girl i en kurs jag läste om recensionsskrivande. Ofta skyr jag biografier för att de sällan är välskrivna och då hjälper det inte hur bra historien är, Den vita massajen– serien är ett bra exempel på det. Till och med en så bra biografi som Fay Weldons Auto da Fay faktiskt var hade svårt att fängsla mig. Jag gillar det fiktiva, helt enkelt.

3. Noveller. Jag läser väldigt lite noveller. När jag springer på en riktigt bra novellsamling tycker jag det är kul, som Kelly Links Pretty Monsters. Men jag letar sällan upp noveller för att läsa dem.

17 reaktioner på ”Tematrio om läsning utanför ramarna

 1. Jag och Martin har fått vår semester beviljad, så vi kommer spendera hela nyår och en veckan framåt i Åre. Kommer fira min födelsedag där med=) Kanske du och PM kan komma upp nån dag då?

  1. Jaaa vad kul!! Jag jobbar julhelgen men sen är jag ledig åtminstone under nyårshelgen så det ska nog gå att ordna 😀

 2. Jaahaaa är det det BOATS står för…minns att jag undrat förut men inte kunde hitta nått svar för vad det betydde ^^

 3. Jaahaaa är det det BOATS står för…minns att jag undrat förut men inte kunde hitta nått svar för vad det betydde ^^

 4. Där finns mycket världslitteratur att upptäcka, just nu är jag oftast i mellanöstern och nordafrika men Indien och Afrika söder om Sahara intresserar mig också. Du får titta in om du vill ha lästips…

  1. Ja det gör jag gärna! Kom på att jag läst endel indisk litteratur faktiskt, Farahad Zama och en hel del av Salman Rushdie som är en av mina favoritförfattare. Men fortfarande är det dåligt med afrikansk litteratur.

 5. Där finns mycket världslitteratur att upptäcka, just nu är jag oftast i mellanöstern och nordafrika men Indien och Afrika söder om Sahara intresserar mig också. Du får titta in om du vill ha lästips…

  1. Ja det gör jag gärna! Kom på att jag läst endel indisk litteratur faktiskt, Farahad Zama och en hel del av Salman Rushdie som är en av mina favoritförfattare. Men fortfarande är det dåligt med afrikansk litteratur.

Kommentera