Tematrio om olästa nobelpristagare

I tidigare års tematrio har jag skrivit om missade nobelpristagare, troliga nobelpristagare och önskade nobelpristagare. Den här veckan vill Lyran rätt och slätt ha tips på nobelpristagare vi gillar eller är nyfikna på och eftersom jag bara kommer säga Selma Lagerlöf på ”gillar” så blir det tre författare jag är nyfiken på och inte har läst något av.

1. Sigrid Undset. Ja, Tella, jag vet. Jag ska läsa!

Sigrid Undset fick Nobelpriset 1928 och har skrivit flera historiska romaner, sådana vurmar ju jag för så det är egentligen konstigt att jag inte läst något av henne tidigare. I produktionen hittar man bland annat trilogin Kristin Lavransdotter, Jenny och Gymnadenia.

2. Även Haldor Laxness är en författare jag är nyfiken på och jag kommer läsa något av honom också till den nordiska läsutmaningen. Laxness är en isländsk författare som fick priset 1955 och har skrivit bland annat Naturens barn och Fria män, jag hade tänkt läsa den senare som faktiskt fick en ny översättning i år.

3. Vi håller oss till Norden. Eyvind Johnson är den ende svenska nobelpristagare jag inte läst någonting av och skam till sägandes har jag faktiskt Strändernas svall oläst i bokhyllan. Eftersom min pluggkompis Martin förfasade sig över det faktumet redan för fem år sedan när vi var partners in crime under C- och D-litteraturvetenskapen på Växjö Universitet kanske det är dags att ta tag i herr Johnsons version av Odysseus (som Martin med hänförelse i rösten påpekade var den bästa roman som skrivits). Härmed proklamerar jag att Strändernas svall blir projekt Kill hyllvärmares första objekt!

9 reaktioner på ”Tematrio om olästa nobelpristagare

  1. Laxness Fria män läste jag precis ut i helgen. Trots att den var oerhört tungläst så gillade jag den riktigt mycket. Jag märkte att det gick betydligt lättare att läsa om jag höll på en längre stund, inte ”pendlingsläsning” alltså, då kom jag inte in i den riktigt.

    1. Ska läsa din recension! Väljer mellan att läsa Jenny och Kristin Lavransdotter, men då lutar det nog åt den senare.

  2. Lånade hem Fria män i somras men fick lämna den oläst, den krävde mer av mig än vad jag hade att ge just då. Helt klart ett projekt värt att ta upp igen. Kristin Lavransdotter är en triologi men jag läste dem var för sig. Då blir omfånget lite mer rimligt…

Kommentera