Tematrio om önskade nobelpristagare

Den här veckan vill Lyran att vi nominerar tre egna Nobelpristagare. Jag vet att jag har tjatat om de här personerna innan, men det är litteratur jag verkligen älskar.

1. Jag hade gärna velat ge priset kanske framförallt till Salman Rushdie. Hans vackra, mystiska och underhållande bok Midnight’s Children tog mig fullkomligt med storm, det är en välskriven och fängslande berättelse som väver in politik i magisk realism och släktkrönikor med skrönor och myter. Saleem Sinai föddes vid midnatt natten till Indiens frigörelsedag och är därmed en av de 1001 barn som föddes denna timme och som besitter speciella gåvor. Läsaren får följa med i Saleems liv men även i hans historia och i berättelser om hans släkt som drar väldigt mycket åt magisk realism.

1988 publicerades Satansverserna (The Satanic Verses) och det blev allmänt ramaskri i den muslimska världen som ansåg att Rushdie hädat islam. Boken brändes på offentliga bokbål och Salman Rushdie fick ett pris på sitt huvud av Irans överhuvud, en dödsdom som drogs tillbaka tio år senare men strax efter började gälla igen.

2. Isabel Allendes Andarnas hus är också en bok som går i den magiska realismens spår, men i en helt annan världsdel. Hon väver liksom Rushdie in landets historia och politik i ett fantastiskt levnadsöde, det är Clara och Esteban i Chile och deras familj vi får följa genom generationer. Liksom skrönorna i föregående bok är det underbart att följa den klärvoajanta Clara och hennes familj, Andarnas hus är en av mina favoritböcker.

3. Den tredje och sista av mina önskningar är Joyce Carol Oates. Jag antar att Akademien kanske anser henne lite för allmänpopulär men det är isåfall en ganska dum anledning. Hennes författarskap är digert och jag tror inte jag har läst hälften än men det jag har läst räcker för att älska. Tegelstenen Blonde är en fiktiv biografi om Marilyn Monroe och en fascinerande berättelse, om än en som tar väldigt lång tid att läsa, inte för att den är tråkig utan för att språket kräver ganska långsam och eftertänksam läsning. En annan bra bok av Joyce Carol Oates är We were the Mulvaneys och själv är jag väldigt nyfiken på kortromanen Våld.

Andra jag gärna hade velat nominera men inte riktigt har läst tillräckligt mycket av är Maryse Condé och Margaret Atwood. Mer läsning av dem i höst, det lovar jag.

0 reaktioner på ”Tematrio om önskade nobelpristagare

Kommentera