Tematrio om skräckläsning

Jag gav en hel del tips på skräckläsning i fredags, men jag kan ändå inte motstå Lyrans skräcktematrio.

1. Dean Koontz har skrivit flera bra och (ännu) fler mindre bra skräckromaner, men den allra bästa är utan tvekan Psykopaten (Intensity). Koontz ger sig inte in på några övernaturligheter och därför blir inte slutet så där överdrivet och fläskigt som det ibland blir när han får brodera ut sig precis så mycket som han alltför ofta vill, utan hela boken är en gastkramande och nervkittlande katt-och-råtta-lek mellan mördare och offer, en galet spännande och riktigt bra skräckthriller. Läs, om du vågar.

2. Edgar Allan Poes samlade verk. Eller valda delar. Poe är inte för intet en av skräckens kungar, han skriver fantastiska skräckhistorier, ofta makabra och mystiska och med precis rätt dos av 1800-talets Londonslum eller gotiska slott med tortyrkammare och diverse spöken som går igen. Missa inte The murders in the Rue Morgue, The Fall of the House of Usher, The Tell-Tale Heart som är min favorit – eller The Premature Burial – som jag inte vågade läsa ut när jag som femtonåring för första gången kastade mig över Poe.

3. Många läste Amanda Hellbergs Döden på en blek häst i våras och jag tyckte om den men ännu bättre är hennes debutbok Styggelsen. Den är ruskig, på ett sådant sätt att man inte vill släcka lampan och nästan inte vill läsa vidare, ens. Här får vi för första gången träffa Maja Grå, hon bor i lilla samhället Skardala och jobbar som städare. Maja Grå är synsk och ser vid flera tillfällen Singa som är en ung flicka på 1940- talet och som mötte ett fruktansvärt öde. Vi får i boken lära känna både Maja och Singa och allra hemskast är att läsa om hur Singa på grund av sina klärvoajanta gåvor blir tillfångatagen och utnyttjad av två syskon som verkligen är ondskan personifierade. Jag har haft svårt att glömma den boken.

8 reaktioner på ”Tematrio om skräckläsning

 1. Visst är der väl härligt med riktig skräck när man ska sova…el. när man inte kan sova o ligger o läser för att bli så trött så att man kan somna…o då gör man inte det till de här böckerna el.?

  Kul att du kommer med lite oväntade o inte de författarna som är inne just nu o faktiskt har jag inte hört talas om Amanda H så nu måsten jag leta rätt på hennes böcker lagom till Petras ”skräckevent” du ska inte komma upp hit o va me på det det vore väldans kul för då kan vi prata gamla minnen (kolla in hennes FB om du är intresserad o för då ska vi träffas o käka samtidigt som vi pratar skäck…bra tema va, ingen kan äta desserten för allt läskigt…’

  Kramis ifrån Pockethexan som har en tävling hos mig där du kan vinna digitala böcker, välkommen!

  PS;blev du nöjd med bilderna el. saknar du någon? skriv en rad så skickar jag den/dem.DS

  1. Ja visst är det härligt 🙂 De här böckerna har definitivt en hög faktor av vågar-inte-släcka-lampan och kan-inte-sova!

   Men gud, glömde jag svara på ditt mail? Förlåt! Jag blev jättenöjd, tack! 🙂

   Kram

 2. Har inte heller läst Poe, men har planer på att göra det i framtiden. ”Döden på…” läste jag ut i en handvändning häromdagen, den var juhur bra som helst!

  1. Poe måste du läsa! Så pass att jag funderar på att skicka ner min flera kilo tunga Poes samlade verk till dig ögonaböj! 😉
   Ja Döden på en blek häst är jättebra, förutom att jag inte gillade deckartwisten på slutet men annars så. Styggelsen är väldigt annorlunda, jag blev mer rädd av den men också rädd på ett helt annat sätt, svårt att förklara men jag tycker du ska läsa den med!

 3. Detta låter ju jättebra. Psykopaten är på väg hem till mig (boken alltså, hihi), så det ska bli jättespännande och läskigt att läsa den.
  Döden på en blek häst har jag inte velat läsa för att jag har fått för mig att det är en typisk svensk deckare, som jag inte läser. Men det kanske inte alls stämmer? Den låter ju jättebra när du beskriver den!

  1. Haha, ja annars hade det ju varit lite jobbigt 😉 Ska bli kul att höra vad du tyckte om Psykopaten (boken alltså 😉 )
   Hm, ja alltså nu kanske jag blandade ihop dem, den jag beskriver i detta inlägget är Styggelsen som jag har recenserat här: http://elilaserochskriver.wordpress.com/2011/01/04/styggelsen-amanda-hellberg/. Döden på en blek häst är hennes andra bok, jag har skrivit om den här: http://elilaserochskriver.wordpress.com/2011/02/02/doden-pa-en-blek-hast-amanda-hellberg/.
   Jag tycker Styggelsen är bättre än Döden… och tycker du ska börja med den isf. Döden på en blek häst är också kanonbra och skrämmande, det är verkligen ingen vanlig svensk deckarhistoria men den får sig en liten släng av den sleven ändå och det är det enda jag inte gillar med den.

Kommentera

Tematrio om skräckläsning

Jag gav en hel del tips på skräckläsning i fredags, men jag kan ändå inte motstå Lyrans skräcktematrio.

1. Dean Koontz har skrivit flera bra och (ännu) fler mindre bra skräckromaner, men den allra bästa är utan tvekan Psykopaten (Intensity). Koontz ger sig inte in på några övernaturligheter och därför blir inte slutet så där överdrivet och fläskigt som det ibland blir när han får brodera ut sig precis så mycket som han alltför ofta vill, utan hela boken är en gastkramande och nervkittlande katt-och-råtta-lek mellan mördare och offer, en galet spännande och riktigt bra skräckthriller. Läs, om du vågar.

2. Edgar Allan Poes samlade verk. Eller valda delar. Poe är inte för intet en av skräckens kungar, han skriver fantastiska skräckhistorier, ofta makabra och mystiska och med precis rätt dos av 1800-talets Londonslum eller gotiska slott med tortyrkammare och diverse spöken som går igen. Missa inte The murders in the Rue Morgue, The Fall of the House of Usher, The Tell-Tale Heart som är min favorit – eller The Premature Burial – som jag inte vågade läsa ut när jag som femtonåring för första gången kastade mig över Poe.

3. Många läste Amanda Hellbergs Döden på en blek häst i våras och jag tyckte om den men ännu bättre är hennes debutbok Styggelsen. Den är ruskig, på ett sådant sätt att man inte vill släcka lampan och nästan inte vill läsa vidare, ens. Här får vi för första gången träffa Maja Grå, hon bor i lilla samhället Skardala och jobbar som städare. Maja Grå är synsk och ser vid flera tillfällen Singa som är en ung flicka på 1940- talet och som mötte ett fruktansvärt öde. Vi får i boken lära känna både Maja och Singa och allra hemskast är att läsa om hur Singa på grund av sina klärvoajanta gåvor blir tillfångatagen och utnyttjad av två syskon som verkligen är ondskan personifierade. Jag har haft svårt att glömma den boken.

0 reaktioner på ”Tematrio om skräckläsning

 1. Visst är der väl härligt med riktig skräck när man ska sova…el. när man inte kan sova o ligger o läser för att bli så trött så att man kan somna…o då gör man inte det till de här böckerna el.?

  Kul att du kommer med lite oväntade o inte de författarna som är inne just nu o faktiskt har jag inte hört talas om Amanda H så nu måsten jag leta rätt på hennes böcker lagom till Petras ”skräckevent” du ska inte komma upp hit o va me på det det vore väldans kul för då kan vi prata gamla minnen (kolla in hennes FB om du är intresserad o för då ska vi träffas o käka samtidigt som vi pratar skäck…bra tema va, ingen kan äta desserten för allt läskigt…’

  Kramis ifrån Pockethexan som har en tävling hos mig där du kan vinna digitala böcker, välkommen!

  PS;blev du nöjd med bilderna el. saknar du någon? skriv en rad så skickar jag den/dem.DS

  1. Ja visst är det härligt 🙂 De här böckerna har definitivt en hög faktor av vågar-inte-släcka-lampan och kan-inte-sova!

   Men gud, glömde jag svara på ditt mail? Förlåt! Jag blev jättenöjd, tack! 🙂

   Kram

 2. Har inte heller läst Poe, men har planer på att göra det i framtiden. ”Döden på…” läste jag ut i en handvändning häromdagen, den var juhur bra som helst!

  1. Poe måste du läsa! Så pass att jag funderar på att skicka ner min flera kilo tunga Poes samlade verk till dig ögonaböj! 😉
   Ja Döden på en blek häst är jättebra, förutom att jag inte gillade deckartwisten på slutet men annars så. Styggelsen är väldigt annorlunda, jag blev mer rädd av den men också rädd på ett helt annat sätt, svårt att förklara men jag tycker du ska läsa den med!

 3. Detta låter ju jättebra. Psykopaten är på väg hem till mig (boken alltså, hihi), så det ska bli jättespännande och läskigt att läsa den.
  Döden på en blek häst har jag inte velat läsa för att jag har fått för mig att det är en typisk svensk deckare, som jag inte läser. Men det kanske inte alls stämmer? Den låter ju jättebra när du beskriver den!

  1. Haha, ja annars hade det ju varit lite jobbigt 😉 Ska bli kul att höra vad du tyckte om Psykopaten (boken alltså 😉 )
   Hm, ja alltså nu kanske jag blandade ihop dem, den jag beskriver i detta inlägget är Styggelsen som jag har recenserat här: http://elilaserochskriver.wordpress.com/2011/01/04/styggelsen-amanda-hellberg/. Döden på en blek häst är hennes andra bok, jag har skrivit om den här: http://elilaserochskriver.wordpress.com/2011/02/02/doden-pa-en-blek-hast-amanda-hellberg/.
   Jag tycker Styggelsen är bättre än Döden… och tycker du ska börja med den isf. Döden på en blek häst är också kanonbra och skrämmande, det är verkligen ingen vanlig svensk deckarhistoria men den får sig en liten släng av den sleven ändå och det är det enda jag inte gillar med den.

Kommentera