Tematrio om troliga nobelpristagare

Det blir en lite sen tematrio den här gången, men jag misstänker att så länge jag får iväg den innan klockan 13.00 idag så är det ingen fara 😉

Den här veckans Tematrio hos Lyran handlar om Nobelpriset, vilket som sagt tillkännages idag 13.00.

Vems namn kommer Peter Englund att presentera på torsdag? Du får basera dina förslag på såväl sannolikhet, som önskemål. Pristagaren skall dock vara i livet.

Mina tre val kommer främst baseras på önskemål eftersom jag inte har haft tid att hänga med i debatter och liknande och har väldigt svårt för att nämna tre författare baserade på sannolikhet.

1. Joyce Carol Oates. Kanske mest önsketänkande, för jag är osäker på om hon verkligen kommer få nobelpriset. Jag har inte hunnit med att läsa mer än ett par av hennes böcker men jag är på väg att beta av dem, för det är få författare förunnat att skriva berättelser som upprör och berör så som hennes böcker gör. De jag har läst hittills har räckt för att jag ska ägna mig åt hängiven beundran och dyrkan och placera henne på tronen som en av mina drottningar.

2. Salman Rushdie är även det en önskning men borde också vara en självklarhet. Jag har läst en hel del av hans verk, men jag tycker att det mest fascinerande är Midnight’s Children och den är dessutom bland de bästa böcker jag läst, för mig smäller den högre än The Satanic Verses även om det också självklart är en fantastiskt bok. Rushdies språk, fantasi och historievävande är unikt – nobelpriset till honom, bums!

3. Maryse Condé har jag bara läst en bok av, Färden genom mangroven, men det räckte för att övertyga mig om hennes storhet som författare. Det är en oerhört vacker och fängslande historia med precis så mycket magi att den blir mystisk men ändå verklighetstrogen. Också ett underbart vackert språk och en känsla för karaktärer som gör att man känner sig delaktig i den historia som sakta vävs fram.

0 reaktioner på ”Tematrio om troliga nobelpristagare

Kommentera