Tematrio – omslag

Veckans Tematrio hos Lyran handlar om en av mina favoritföreteelser i bokdiskussioner, omslag. Omslaget är viktigt, det är det första man ser och eftersom jag har så många omslagsfavoriter tänkte jag rikta in mig just på de fängslande och snygga omslagen, de man fastnar för direkt i bokhandeln och de som sticker ut.

Berätta om (och visa gärna bild på) tre bokomslag som du tycker är värda att titta lite extra på, kanske för att de väl passar innehållet, är vackra eller fula.

1. Twilight. Ja, jag måste. Även om det verkligen inte är första (och säkert inte sista) gången jag skriver om boken – eller omslaget – så måste jag. För det är ett sjukt snyggt omslag, inte bara för att det är representativt för det förbjudna begär boken presenterar utan också för att det är så estetiskt tilltalande och verkligen hamnar i blickfånget.

2. Mons Kallentofts trilogi om Malin Fors, framförallt Sommardöden. Morbida omslag fängslar, så är det bara, och Sommardöden har dessutom starka färger som direkt drar ögonen till sig.

3. Harry Potter och de Vises Sten (första boken med det svenska omslaget av Alvaro Tapia) är ett fängslande och vackert omslag som man kan titta på hur länge som helst och alltid upptäcka något nytt. Det myllrar i det, precis som i bokens magiska värld.

Kommentera