Tematrio – Ursprungsbefolkning

Veckans Temtrio hos Lyrans Noblesser handlar om ursprungsbefolkning.

Berätta om tre romaner som skildrar ursprungsbefolkningar och kolonisation!

1. Dansar med Vargar av Michael Blake, en fantastisk bok som handlar om löjtnant John Dunbars självvalda, ensamma postering på ett övergivet fort mitt ute i den amerikanska vildmarken 1863. Han konfronteras av en stam sioux-indianer, som till slut börjar acceptera honom – och han dem. Väldigt fängslande, rörande och sorglig historia – och inte så lite otäck på sina ställen, åtminstone tyckte jag det när jag läste den i elva-tolvårsåldern. Också en mycket bra film av Kevin Costner.

2. Den vita massajen av Corinne Hoffman är en bok som egentligen inte föll mig i smaken så där jättemycket, måste jag erkänna. Den är för ostilistisk och har ett alldeles för platt språk för att fängsla fullt ut. Dock är det, om man kan överse med grava språkliga brister, en intressant BOATS- historia om en vit kvinna som blir kär i en afrikansk massaj och bosätter sig med honom med oundvikliga kulturkrockar som följd.

3. Rötter av Alex Haley läste jag också för en herrans massa år sedan, precis som med Dansar med Vargar var det en såndär bok som kära mor tryckte i handen på mig och sa: ”Läs.” Den handlar inte så mycket om kolonisation av ett land som en förflyttning av en ursprungsbefolkning till ett helt nytt land, men är inte desto mindre en sorglig, hemsk och berörande berättelse som jag slukade när jag läste den. Jag minns inget om de litterära kvalitéerna, men jag minns att jag hade svårt att glömma den.

Kommentera