The Awakening

Det går inte bara inflation i böcker i bokbloggarvärlden, då och då dyker det också upp filmer som ses av alla och älskas av nästan lika många. Som The Woman i Black, eller The Awakening som jag blev verkligt sugen på att se efter att Bokmilaskogen peppade och Dark Places gillade. Knappt hade jag hunnit tänka tanken förrän min kärlek kom hem med filmen i fråga i sällskap – det här med två själar och en tanke kan vara ypperligt bra ibland.

The Awakening är en spöklig thriller/skräckfilm som utspelar sig i England efter första världskriget. Redan där är jag förstås exalterad för jag älskar efterkrigstidsmiljön men det blir dubbelt så bra när historien dessutom pryds med ett gammalt hemsökt slott – faktiskt inget mindre än samma slott som användes som godset Pemberley i Pride and Prejudice.

Till slottet, som här tjänar som internatskola, kommer Rebecca Cathcart. Hon försörjer sig på att avslöja falska seanser och på internatskolan sägs det husera ett spöke. Men ju mer Rebecca upptäcker av slottets hemligheter, desto mer skakas hennes egen tro i sina grundvalar. Det här är en historia som berättas långsamt och eftertänksamt, men det är inte mindre spännande för det – jag sitter som på nålar mest hela tiden. Ett skickligt berättande blandas med subtil skräck som håller sig på en nivå där den inte blir överdriven – aldrig har väl ett dockskåp skrämt mig så.

The Awakening är kanske inte den läskigaste filmen jag sett i år men den är definitivt en av de allra bästa – är du ett fan att krypande skräck eller engelskt 1920- tal i allmänhet tycker jag att du absolut inte får missa.

17 reaktioner på ”The Awakening

  1. HA! den är nog läskig nog för mig, jag är en riktig fegis när det kommer till filmer! Böcker får gärna vara hur läskiga som helst, men filmer är för påträngande på något sätt… vi får väll se, jag la till den i min hyrlista nu iaf…

  2. Jag såg den för någon vecka sedan och ÄLSKADE. Läskig så det förslår för min smak, men visst kanske inte den MEST otäcka. Men otäck på absolut bästa sätt! Och snygg! Och bra!

  3. Kul att du gillade den! 😀 Efter att ha sett trailern hade jag väldigt höga förväntningar på själva skräckelementen, så jag blev lite besviken på att filmen inte var så läskig utan mer ”suggestiv” (även om det inte är negativt i sig). Jag hade ju förberett mig på att bli riktigt rädd. Men snyggt gjord var den! 🙂

  4. Mmmmmm visst är den ljuvlig. Jag tycker att den har en helt perfekt kombination av läskighet och ljuvlighet. Visst är den ingen ”The Others” men sjukt bra är den ändå 😀

Kommentera