The disreputable history of Frankie Landau-Banks

Ni har säkert hört och läst jättemycket om Frankie redan. Frankie, tjejen som är så smart, och cool, och inte låter någon kille trampa på henne. Frankie, som kanske inte är helt sympatisk alla gånger men därför också så mycket lättare att tycka om. Frankie som börjar andra året på Alabasters internatskola, där pengar styr och gamla pengar är mer värda än nya. Där män har knutit kontakter med varandra i århundraden, där Frankie skulle trampat i sin pappas fotstpår och gått med i det hemliga sällskapet ”The Loyal Order of the Basset Hound”.

Om hon inte hade varit tjej.

Om hon inte hade varit tjej.

Men eftersom Frankie är tjej och därmed, enligt de patriarkala värderingarna som tillåter pojkarna att dricka öl och försöka upprätthålla någon form av hemligt sällskap, inte välkommen. Istället väljer hon att infiltrera sällskapet och en gång för alla bevisa att hon är något mer än vad alla tror att hon är. Att ingen är ”bara en tjej”. Att det inte ska tillåtas att vara utestängd för att en råkar vara tjej. E. Lockhart smyger in feminism på ett lysande sätt och skapar en helt oförglömlig karaktär i Frankie.

Har du inte lärt känna Frankie än? Gör det. För The disreputable history of Frankie Landau-Banks (Den ökända historien om Frankie Landau-Banks) är så smart, så välskriven, så bra, så feministisk, så spännande att du inte kan låta bli.

den-okanda-historien-om-frankie-landau-banks

Andra som bloggat: Fiktiviteter, Lingonhjärta, Kulturkollo, mer från Kulturkollo, romeoandjuliet, Att leva loppan, Sincerely Johanna, Bokfreak, Sagan om sagorna.

Kommentera