The Fall (Del 2 i The Strain) – Guillermo del Toro & Chuck Hogan

The Fall är andra boken i trilogin The Strain och tar vid ungfär där föregående bok slutar – Nora, Eph och professor Setrakian försöker förtvivlat hålla stånd mot vampyrerna som invaderar New York och nu även resten av världen. Ingen tror på dem när de försöker nå ut till världen vad som händer och att att besegra vampyrerna, som sprider sig som virus, verkar hopplöst.

Vad jag verkligen älskade med första boken – The Strain – var delvis den långsamma spänningen, hur författarna lyckades bibehålla en skräckfylld och utdragen spänning utan att ta till alltför mycket action, blod och massakerscener. Delvis var det också blandningen av ren vampyrskräck och psykologisk spänning där vampyrerna inte bara dödade urskillningslöst utan systematiskt uppsökte sin familj och sina närmaste – ”The Dear Ones”. Det blev som en blandning av en ruskig kapplöpning och dessutom en väldigt tragisk historia.

Tyvärr faller The Fall på att allting som gjorde mig så rädd och så förtjust i föregående bok, här är det mesta överdrivet och uttänjt och tjänar inte alls sitt syfte längre. I The Strain kunde författarna konsten att berätta en historia på ett långsamt sätt som ändå blev spännande, i The Fall har historien trappats upp och fyllts med action och vampyrdödande – men istället blir den tyvärr så mycket tråkigare. Det finns inte längre något djup och de bihistorier som i första boken tog läsaren till vampyrernas familjer är här helt försvunna, handlingen koncentreras kring huvudpersonerna och även om de är intressanta sådana, så räcker det inte.

Vampyrerna är fortfarande läskiga, äckliga och frånstötande. Men något av det som fick historien i första boken att riktigt krypa under huden saknas, den berör mig inte lika mycket och skrämmer mig inte lika mycket heller. Det är inte en dålig bok, den är spännande och det är intressant att lära känna framförallt professor Setrakian och råttfångaren Fet närmare, men med de förväntningar som The Strain skapade räcker den inte alls hela vägen.

Det som fångar mig mest i The Fall är nog just Professor Setrakians historia, den och hans vänskap med Fet. Fet själv är en lite annorlunda karaktär, en råttfångare och skadedjursutrotare som genom just sitt yrke förstår sig på det virus som vampyrerna i The Strain– trilogin är. Jag tänker läsa även tredje delen i boken och jag hoppas att de har lyckats lite bättre den gången – mina förväntningar lär inte vara så högt uppskruvade men om det räcker, det får vi se.

Finns även på Catahya.

0 reaktioner på ”The Fall (Del 2 i The Strain) – Guillermo del Toro & Chuck Hogan

Kommentera