The Fever – Megan Abbott

Det finns något tryckande i The Fever. Just feberaktigt, pulserande, mörkt, misstänkt. Redan från första sidan känns det ödesbestämt att det inte kommer gå någon väl i den här historien.

9781447235910_200_the-fever_haftadJag kommer att tänka på flera författare när jag läser The Fever. Carol Goodman, till exempel, för även om böckerna har ganska lite gemensamt så finns i The Fever liksom i The Lake of Dead Languages en bild av sjön som huvudperson, en djup och skrämmande metafor eftersom det i sjön liksom i människors inre kan dölja sig saker som inte alls syns på ytan.

Men mer än en metafor för människans psyke bidrar också sjön till något annat. Stephen Kings skräckberättelser färgas ofta av landskapet, inte sällan av Maines karga och kalla sjöar och berg och en liknande roll spelar sjön i The Fever. Den ligger där, stilla och tyst men ständigt närvarande, lurande, skrämmande.

Sjön, som förorenad och tung är skådeplats för hemliga utflykter, ser och hör men berättar inget. Och när flera flickor på stadens skola råkar ut för mystiska feberanfall är det sjön flera genast misstänker. Vad som orsakar utbrottet är visserligen ett underliggande mysterium men det mest fascinerande med The Fever tycker jag ändå är just stämningen, det dolda, ryktena som svävar iväg fortare än vinden och sprids på internet utan att någon kan hejda det. Relationen mellan flickorna som drabbas, de som står utanför, de som tror sig veta, de som är rädda. Skolan, föräldrarna. Det är en suggestiv, tryckande stämning med infekterade relationer som är helt enkelt mästerligt skriven.

Andra bloggare som läst: Dark Places, …mednäsanienbok, Beroende av böcker, Bokbabbel.

2 reaktioner på ”The Fever – Megan Abbott

  1. Hoppas den kommer på svenska snart, snart, snart! Jag läste Om du vågar (av samma författare) tidigare i år och den har verkligen kvalat in bland mina favoriter hittills från årets läsning. Helt otrolig bok, tycker jag!

Kommentera