The Little Stranger – Sarah Waters

Hundreds Hall var en gång i tiden ett stort, pampigt viktorianskt hus på den engelska landsbygden i Warwickshire och hem åt familjen Ayres i flera hundra år. Strax efter andra världskrigets slut är det ett gods i förfall och de enda som finns kvar är den åldrade Mrs. Ayres och hennes två barn Roderick och Catherine. Dr. Faraday är familjens doktor och blir efterhand även en god vän, men något står inte riktigt rätt till på Hundreds. Allteftersom Roderick börjar bete sig mer och mer som en sinnesförvirrad hopas frågorna om det bara är ekonomin som är problemet med Hundreds, eller om där finns något mer olycksbådande och mörkt gömt i huset…

Redan från början älskar jag stämningen i The Little Stranger. Jag har redan tidigare pratat om Sarah Waters förmåga att skapa atmosfär i böcker (The Night Watch, Fingersmith) och här är den mer tät och påtaglig än någonsin. Kanske är det delvis för att det inte finns någon plats som är tacksammare för spökhistorier än ett viktorianskt, halvt förfallet hus på den engelska landsbygden, men också är det för att Sarah Waters är en så fantastisk berättare.

Historien rullas långsamt upp framför läsarens ögon, bit för bit får man insikt i familjen Ayres genom Dr. Faradys ögon och alltmer blir han också indragen i deras liv. Han själv är doktor och realist och tror inte på spöken, annat är det med Roderick och kanske framförallt med hushållerskan Betty. Hon svär på att det finns något ”ont” i huset och när händelser börjar utspela sig som inte ens Dr. Faraday kan hitta en realistisk förklaring på, är inte spökkänslan långt borta. Bland det mest spännande av allt är nog egentligen de få realistiska förklaringar som i slutändan ges. Vill man tro på mentalsjukdomar och självsuggestion så är det fritt fram men att dörren är öppen för mer spökliga varelser är ganska klart.

Men det är inte bara spökena eller illusionen av dem som skapar den fantastiska stämningen, framförallt är det nog Hundreds Halls i sig självt och den enorma historia godset verkar bära på. Det är som att huset lever sitt eget liv och är den främsta och drivande karaktären i berättelsen med sina nedslitna väggar och golv, lampor och ljusstakar från en svunnen tid och en så påtaglig historisk atmosfär att den bara andas ur boksidorna. Jag kan blunda och nästan nysa av dammet från den stora takkronan i salongen, se undrande på de gamla fotografierna och känna vinddraget från de trasiga fönstrena på övre våningen. Hundreds Hall invånare är bara bikaraktärer men även som sådana tar de en viktig plats i historien och de är inte lätta att komma inpå livet men väldigt spännande att lära känna.

Jag har tyckt om Sarah Waters andra böcker också men The Little Stranger är min favorit hittills. En underbar bok och en mörk historia med spöken lurandes kring varje knut – I like!

0 reaktioner på ”The Little Stranger – Sarah Waters

Kommentera