The short second life of Bree Tanner – Stephenie Meyer

An Eclipse Novella – så är undertiteln till Stephenie Meyers nya bok och sannerligen är den med sina 178 sidor inte mer än en novell om man jämför med de tegelstenar framförallt tredje och fjärde boken i Twilight- serien var. Men på något sätt behövs inte mer eftersom Brees ”andra” liv var just fruktansvärt kort, och det är med de premisserna faktiskt imponerande vilken tät och innehållsrik berättelse det ändå är.

För den som inte är invigd i Twilight så handlar Bree Tanner om en vampyr vi för första gången får möta i Eclipse, ett oerhört kort möte men ändå ett som som man faktiskt kommer ihåg. Brees liv var varken vackert eller långt och det i samstämmighet med titeln sätter ju ett självklart öde och slut på boken redan på förhand. Det blir inget lyckligt slut för Bree Tanner.

Inte blir det en kärlekssaga á la Bella och Edward, det heller om nu någon hade trott det. Istället ägnar sig Meyer här uteslutande åt vampyrer och deras blodtörstiga leverne när de som allra nyast – newborns. Grundhistorien känner man redan från Eclipse, Bree ingår i en vampyrarmé skapad av den hämndgiriga Victoria och hennes medhjälpare Riley, en armé vars mål är att ta död på Bella och the Cullens.

Jag tycker om den mycket mörkare ton som Bree Tanner är skriven i. Inte bara känns det så för att Brees öde från början är beseglat, det finns knappt någon kärlek eller glädje alls i boken, inte mer än en snabbt övergående känsla som knappt hinner registreras hos Bree, än mindre hos läsaren. En möjlig väg ut som stängs fortare än den öppnats.

Samtidigt är det på något sätt inte riktigt tillräckligt, heller. Allrahelst vill jag ha mina vampyrböcker sådär lagom (alldeles för mycket) blodtörstiga, hårresande och vidriga, Stephenie Meyer är ett undantag för att kärlekshistorien är så fantastisk mellan Bella och Edward. Bree Tanner lägger sig någonstans där emellan, det är definitivt ingen kärlekshistoria men det är inget man blir mörkrädd för, heller. Jag har svårt att jämföra det med något annat jag tidigare läst om vampyrer och jag hetsläste den inte direkt. Den är inte särskilt spännande och ibland, särskilt i början och i mitten, nästan lite tråkig. Läsvärd, javisst, men kanske inte om det inte hade varit för hela Twilight– aspekten?

Som kanske märks är jag lite sådär lagom kluven. Men å andra sidan, behöver man verkligen placera in litteraturen någonstans på kartan? Räcker det inte med att en bok berättar en spännande – om än något sorglig – livshistoria, en annorlunda vinkling på en väldigt just nu omskriven genre?

Jo, åtminstone i fallet Bree Tanner gör det faktiskt det.

0 reaktioner på ”The short second life of Bree Tanner – Stephenie Meyer

  1. Jag måste verkligen ta och läsa denna snart! Det är många bokbloggare som skrivit om den nu, och jag blir bara mer och mer sugen på att läsa den själv. Den låter intressant!

Kommentera