The Vampire Tapestry – Suzy McKee Charnas

Dr. Edward Weyland är en professor men inte en vanlig sådan. Han är vampyr och The Vampire Tapestry berättar i fem olika kapitel – eller delar, för de är mer som fristående noveller – om en egentligen väldigt kort stund av hans till synes oändliga liv. Weyland är såvitt han vet den enda existerande vampyren och under sina livsår har han lärt sig att leva jämte människorna utan att bli upptäckt.

Men det finns undantag, såklart, och det är dem berättelserna handlar om. Händelser i Weylands liv och personer han möter som gror en misstanke om att han är vampyr, och hans flykt från dem för att skapa sig en ny identitet och ett nytt liv. Han ser sig själv som det perfekta rovdjuret som befinner sig på en nivå ovanför människan, och samtidigt som det för läsaren är svårt att få insyn i hans tankar är det ändå ganska lätt att till viss del se honom som en vanlig människa. För ensamheten finns också hos människor, och ensamhet är något som följer i Weylands fotspår. Inte bara ensamhet utan ibland också något som närmar sig leda över det liv han lever och har levat så länge, inte minst för att han glömmer bort stora delar av sitt liv under perioder när han sover och är borta från världen.

Dr Weyland är ganska svårt att sätta fingret på men en intressant karaktär, det är han i alla fall och det är också de han möter på vägen och genom vilkas ögon vi lär känna honom. Det är olika personer i varje del av boken men de gör alla någon form av intryck på honom. Huruvida han förändras eller inte är svårt att säga men i varje fall Floria från den längsta och bästa delen – The Unicorn Tapestry – finns kvar i hans tankar även efter hon lämnat hans liv.

Jag tyckte mycket om The Vampire Tapestry. Det är inte bara ett oerhört spännande och ganska ovanligt vampyrporträtt utan också en psykologisk roman som säger en hel del – även om människor.

Tack till Bokstävlarna för tipset!

7 reaktioner på ”The Vampire Tapestry – Suzy McKee Charnas

  1. Den här vill jag också läsa just för att den känns som en lite annorlunda vampyrbok. Just nu har jag dock uppnått en viss vampyrmättnad så den får vänta en liten stund till…

    1. Ja, jag gillade det också. Det var verkligen en ovanlig vampyrroman, och den var svår att lägga ifrån sig!

Kommentera