The Winter Ghosts – Kate Mosse

The Winter Ghosts är en spökhistoria av lite mindre storslagna mått men det är också en berättelse om sorg och saknad och vad krig gör mot det mänskliga sinnet. Freddie har förlorat sin bror George i första världskriget, något han inte kan glömma och som påverkar honom till den grad att han förlorar kontakten med sina föräldrar och blir dessutom inlagd på mentalsjukhus. När han kommit ut därifrån reser han till Frankrike i sin brors fotspår, och väl där fastnar han i en snöstorm och kör av vägen. Han blir omhändertagen av ett gammalt par i byn Nulle och träffar på en gatufest på den mystiska flickan Fabrissa. Fabrissa har en liknande historia som Freddie men det är också något mystiskt med henne, vilket Freddie får erfara dagen efter, ingen annan än han har sett Fabrissa.

Just konceptet med att träffa någon som ingen annan kan se för att denne har ett budskap att ge är ganska klassiskt, men i övrigt är det en annorlunda liten bok – eller långnovell – som blandar övernaturligheter med krigets hemska realiteter och gör så med mycket känsla. Som hon gjort även i Labyrinten och Kryptan blandar Kate Mosse nutid och dåtid utan att det känns krystat eller konstigt, och det är skickligt gjort. Samtidigt är berättelsen inte lika ingående och fängslande som de två betydligt tjockare romanerna, men den innehåller samma känsla och är ändå läsvärd, speciellt om Labyrinten och Kryptan känns för tunga.

Det här är också den första roman av Kate Mosse jag läser med en man i huvudrollen, de två tidigare jag läst har varit främst utifrån ett kvinnligt perspektiv. Det ger en lite annorlunda känsla, men fortfarande är Kate Mosse en mycket skicklig berättare som kan konsten att hålla läsaren i ett fast grepp, hela historien igenom.

0 reaktioner på ”The Winter Ghosts – Kate Mosse

  1. Jamen det är lite som jag skrev i MIN recension – man får en försmak av hur det är att läsa hennes ”riktiga” böcker…

    1. Japp såg det också. Det verkar som att vi inte kan läsa samma bok utan att skriva samma recension också 😉

Kommentera