The Young Elites – Marie Lu

Blodfebern har svept över land och hav och skördat liv efter liv, främst vuxnas. De som överlever är barn och flera år efter att blodfebern stillnat lever de med konsekvenserna. Barnen som överlevde the-young-elitesmed blotta förskräckelsen bär också på märken efter febern – annorlunda hårfärg, ögonfärg, ärr. Flera av dem har också blivit begåvade med märkliga förmågor – väcka döda till liv, bemästra eld, kontrollera djur.

Adelina och hennes lillasyster Violetta överlevde febern men bara för att leva vidare under faderns terror, utan sin mor. Adelina är märkt med de ärr som ofta har visat sig gömma förmågor utöver de vanliga, men hur mycket hennes pappa än försöker kan han inte locka fram dem.

The Young Elites är, till skillnad från Lus förra dystopiska bokserie Prodigy, fantasy, men i The Young Elites finns också en postapokalyptisk atmosfär som piskar upp stämningen och gör den till en sanslös bladvändare. Marie Lu är modig, inte minst med tanke på slutet, och får också till en spännande twist i vad som nästan liknar ett maktövertagande av unga från vuxna. Det sjunker inte in förrän efter ett tag då de flesta av ungdomarna har fått axla ett vuxet ansvar och beter sig därefter – men det är inte många vuxna närvarande i boken och de som finns rör sig i periferin.

Allt som allt, jag gillar The Young Elites. Jag gillar att Marie Lu inte alltid tar de förväntade vägarna, jag gillar att ondskan och mörkret är så närvarande. Blandningen av fantasy och postapokalyps med blinkningar till renässansen och italienskt hovliv tilltalar mig något så fantastiskt. Epilogen är modig, hårresande och mörk. Jag längtar till nästa del.

Köp den här, här eller här:

Andra bloggare som läst: Carolina läser, Old adults read young adult, Fantastiska berättelser, Bokmalen, Midnatts ord, Kattugglan.

Boken är även utgiven på svenska av Modernista. Tvåan, The Rose Society, ligger hemma och väntar på mig och den kommer på svenska i höst.

3 reaktioner på ”The Young Elites – Marie Lu

  1. Jag fastnade inte alls för den här, men kanske att jag ska ta och läsa om den. Ibland läser man ju böcker vid fel tillfälle och/eller med fel förväntningar. Jag borde gilla den liksom, så jag kanske ska ge den en chans till. Den låter så bra när du beskriver den. 🙂

    1. Jo, så är det ju ibland! Men samtidigt fastnar ju också vissa för vissa böcker och vissa inte, helt utan förklaring 🙂

Kommentera