Tio böcker att längta efter våren 2021

När det nalkas ny säsong för bokutgivningen brukar jag skriva långa listor över böcker jag längtar efter. Oftast ägnar jag två-tre blogginlägg åt saken, indelat i ålderskategorier. Hur många av de böckerna brukar jag sedan faktiskt läsa? Kanske hälften. I år har jag valt ut tio böcker jag verkligen, verkligen, längtar efter – istället för de vanligtvis ungefärliga trettio – och de tänker jag faktiskt också läsa. Av dem är nästan hälften, fyra stycken, debutanter eller författare jag inte läst sedan tidigare. Det här är också ovanligt, för mig. Ibland är det alldeles för lätt att bara läsa nyutkommet av välkända och älskade författare.

Kapitelböcker för 9-12 år

Johan Rundberg har skrivit flera böcker för 9-12 år, men jag har inte läst någon. Nattkorpen är första delen i en trilogi om barn på samhällets botten i 1800- talets Stockholm. Det ser riktigt bra och spännande ut! Det gör också Vargöga av barnboksdebutanten Niklas Leavy, som till vardags är utgivningsansvarig för pedagogig på Natur & Kultur. Ön Vargöga i Vänern bär på en mystisk hemlighet, och dit flyttar bröderna Simon och Jonathan efter den hemska olyckan som slutade med Jonathan i rullstol. Men vad gömmer Vargöga? Hemskt och härligt, låter det som.

Hemskt och härligt blir det också i två böcker av för mig mer välkända författare. Lena Ollmark och Per Gustavsson är två stora favoriter på barnbokshyllan och de samarbetar återigen i Den fasansfulla sagan om lilla HenDen här gången är det monster som hotar, och jag ser fram emot en lika groteskt fasansfull bok som de två tidigare.

Fasansfullt var ordet! På mitt bibliotek är lättlästa spökböcker hårdvaluta, särskilt de som handlar om de moderna myter barnen snappar upp på sociala medier. Som Slender man. Hittills har jag alltid tagit till Andreas Palmaers Vandraren utan ansikte i sådana här situationer – och den är riktigt bra! – men jag längtar efter att lägga mina bibliotekarievantar på Bleke Karl. Den kommer inte att bli svårsåld.

Ungdomsböcker och Young Adult

En debutant och två författare jag redan läst finns i vårens ungdomshylla. Allra mest ser jag fram emot Himlabrand av romandebuterande Moa Backe Åstot, en bok om Ánte vars liv präglats av samiska traditioner. Att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna är självklart. Men det finns annat som drar också, känslorna för bästa kompisen Erik. Men vad skulle de andra säga om de visste?

Jag ser också fram emot Lowkey av Melody Farshin, uppföljaren till Mizeria som jag tyckte var helt fantastiskt. Nytt också från Siri Petterssen som skrev Odinsbarn. Järnulven är en ny serie om Juva som är av blodläsarsläkt men har svurit att aldrig bli en av dem. Den verkar vara fristående från Odinsbarn men utspelar sig i samma universum.

Vuxenböcker

Tre vuxenböcker ser jag fram emot i vår, kanske allra mest Konferensen som är en ny bok av Mats Strandberg. En dysfunktionell arbetsgrupp på konferens som blir jagade av en hämndlysten mördare, kan det bli så mycket bättre?

Jag älskar Ann-Helén Laestadius ungdomsböcker, nu debuterar hon som vuxenboksförfattare med Stöld. Den vill jag inte missa. Jag längtar också efter Przewalskis häst av Maja Lunde, en författare jag tänkt läsa länge men aldrig hunnit dit. Men när hon skriver om världens sista riktiga vildhästar kan jag inte låta bli längre. Och omslaget! Så fint!

Vad ser du fram emot?

Kommentera