Tisdagsenkänt hos Lilla O – Om personer i böcker

Enkäter är alltid roligt, och kluriga sådana speciellt. Kvällens tankenötter står Lilla O för.

Hoppa in i en bok och lev i den världen, med bokens personer. Vilken bok skulle du välja?

Pride and Prejudice, tror jag. En av få 1800- talsböcker jag gillar där man inte skulle riskera att bli blodigt mördad i en gränd varannan sida, eller leva i olycklig kärlek för resten av livet.

Vilken litterär person skulle du aldrig vilja byta plats med?

Jag skulle verkligen inte vilja byta plats med Thérèse Raquin i Zolas bok med samma namn. Den var en av de hemskaste böcker jag läst och den ångest hon och hennes älskare sakta men säkert tvingas igenom fick mig att må fysiskt illa.

Vilka är litteraturens ultimata kärlekspar?

De första jag tänker på är självklart Romeo och Julia. Väldigt olyckligt i och för sig, men det är väl i den sinnesstämningen jag är i nu kanske. Det är ju ändå en vacker historia även om den är så sorglig.

Om du fick gifta dig med en litterär person, vem skulle det då vara?

Hmm, oj vad svårt. Riddar Spjuthök, kanske? David Eddings hjälte i Sagan om Elenien och Sagan om Tamuli.

Du behöver ett nytt jobb, vilken karaktär skulle du vilja arbeta med?

Åh, Christer Wijk! Maria Langs sympatiske och ständige hjälte och min favoritkommisarie. Oj vad spännande det hade varit!

Gör en resa tillsammans med en litterär person. Vart skulle du resa och med vem?

Det första jag kommer på är att jag faktiskt skulle vilja resa till Rom med Robert Langdon, Dan Browns evige huvudperson. Jag är väldigt fascinerad av Rom och stadens historia och hans skulle säkert kunna berätta hur mycket som helst för mig.

Vem är litteraturens mest missförstådda person?

Det är väldigt svårt att säga, men jag tycker generellt att Eric i Phantom of the Opera (Fantomen själv med andra ord) verkar ganska missförstådd. Det kan ju bero på alla olika film- och musikaladaptioner men när jag läste boken tyckte jag inte alls han verkade så genomrutten och elak som det kanske syns från första början.

Vem är en riktig hjälte?

Jag tycker att Elisabeth Dohna i Gösta Berlings Saga är en riktig hjälte (hjältinna), hon går igenom så mycket och plågas så svårt men ändå håller hon fast vid sin kärlek och bestiger berg för den – och blir till slut belönad för det.

Vilken litterär person skulle du aldrig vilja möta i verkligheten?

Voldemort. Hu.

Vem skulle du kunna tänka dig att äta en middag med?

Jag skulle gärna äta en middag med Isabel Allendes Clara som är huvudfiguren i Andarnas Hus. Tänk vad mycket spännande som skulle kunna hända!

Kommentera