Tjärven – John Ajvide Lindqvist

Skräckälskare, ja det är jag absolut. Men aldrig har jag varit ett zombiefan och speciellt rädd för zombiehistorier brukar jag inte bli.

Det ska förstås bli John Ajvide Lindqvist att ändra på den saken. Vem annars kan skriva ett zombiedrama som utspelar sig mitt i den svenska skärgårdsidyllen och som får mig att allvarligt överväga en totalvägran till båtturer denna sommaren?

En klassåterträff på midsommarafton spårar ur till en mardröm när gruppen blir strandsatta utan mobiltelefoner på ön Tjärven, så långt ut i skärgården man kan komma. Som pricken över i:et är just midsommarafton den dag då de drunknade kommer upp ur sina djupgravar på havets botten och sakta men säkert börjar sin jakt på hjärnor att äta. John Ajvide Lindqvist excellerar glatt i allsköns hemskheter och berättelsen badar i blodsplatter, hjärnbitar, utslitna tungor, ruttnande kött och andra gräsligheter som får mig att vrida mig i imaginära plågor.

Det finns många sätt att läsa upp en ljudbok på, men de flesta jag har hört engagerar sig i berättelsen med liv och lust och skapar ibland också olika röster till karaktärerna. Man skulle kanske på förhand tycka att John Ajvide Lindqvists kalla och torra uppläsning skulle krama musten ur en riktigt bra berättelse, men så är inte fallet. Det är rent genialiskt, för mycket mer än vad jag antar att en entusiastisk uppläsning skulle göra får den nästan likgiltiga rösten kylan att krypa uppför ryggraden, trots att jag ligger på gräset i tjugofem graders vårvärme och lyssnar. Det är en riktigt, riktigt bra uppläsning och det är omöjligt att värja sig mot alla rysligheter.

Nästan ännu bättre hade det förstås varit att lyssna på självaste midsommarafton, ute i sommarstugan eller guppande på vågorna med båten. Men man kan inte få allt. Tjärven ges ut både som e-bok och ljudbok men ska jag välja föredrar jag ljudbok framför e-bok vilken dag som helst och speciellt om uppläsningen är så lysande som den här. Hur som helst är Tjärven sommarens måsteläsning – eller lyssning – för vilken skräckälskare som helst.

12 reaktioner på ”Tjärven – John Ajvide Lindqvist

  1. En lyssning (eller läsning) på en ö på midsommarafton skulle jag aldrig palla… Håller med om att den är strålande, riktigt härlig sträckskräckläsning 🙂

  2. Nej, jag kanske inte heller skulle våga egentligen men tanken lockade lite.. Säg förresten ”sträckskräckläsning” 10 gånger på raken 😉

  3. Vem läser? Är det Ajvide själv? Jag ska köpa den när lönen kommer har jag bestämt. Sen blir det väl ingen skäegårdstur för mig i sommar heller, men den här gången beror det knappast på brist på engagemang och sällskap 😛

    1. Yes det är JAL i egen hög person, jag har aldrig lyssnat på honom läsa innan men jag är fast! Jag tror jag ska lyssna igenom hans andra böcker också, det var verkligen en lysande uppläsning.

  4. Först var jag lite skeptiskt till Johns uppläsning av Låt den rätte komma in, som snabbt övergick till en lyrisk känsla. Jag håller helt och hållet med din beskrivning av Johns uppläsning.

    Har inte själv hunnit lyssna på Tjärven och jag hoppas att det är bra bok.

    //M

Kommentera