Torsdag på bokmässan: sorg och hopp med Jacqueline Woodson och alla fina möten

Torsdagen inleddes lite försiktigt med frågan om hur en utformar ett barnbibliotek. Det var ett fint samtal om nivåer, rum och att se med barns ögon. Biblioteket blev i samtalet ett mellanrum, en plats för lek men inte en lekplats; en plats för lärande men inte en skola. Någonstans där kanske biblioteket identitetskrisar.

Jujja Wieslander och Anne-Marie Körling pratade fint om våra yngsta läsare och om att alltid ge tillgång till böcker.

Men finast på torsdagen var att höra Jacqueline Woodson berätta om sorg och hopp. Kanske framförallt om hopp, och hur en förmedlar det till sina unga läsare. Hennes böcker har alltid handlat om att söka efter sin identitet. Brown Girl Dreaming kallade hon ”Jacqueline Woodson explained” och jag tror det är den du ska läsa om du vill börja lära känna hennes författarskap. Och det vill du. Den handlar om Södern, om den stora migrationen då så många poc flyttade norrut för att undkomma rasismen och segregationen. Woodson berättade att boken fyllde i luckorna där tystnaden från hennes föräldrar har varit, tystnaden de skapade för att skydda henne från rasismens hat.

Något av det bästa med bokmässan är också att möta gamla bibliotekarie- och studentkamrater och bokbloggarkollegor. Även om jag behöver stänga in mig i tystnaden efteråt. Imorgon är bokmässans andra dag och jag ser fram emot datorspelssnack och skräcksamtal!

Min bästa uggleklänning förstås.
Jacqueline Woodson.

För mer bokmässebilder, följ mig på Instagram på @eliandbooks!

Kommentera