Total kontroll – David Baldacci

Ett flygplan störtar i Virginia och två män ombord har märkliga anknytningar till kraschen som antas vara ett sabotage, USA:s bankchef Artur Lieberman och dataexperten Jason Archer. Archer blir anklagad för bedrägeri och förskingring, och det dröjer inte länge innan FBI misstänker att han – trots att han fanns på passagerarlistan – inte var ombord på planet och således fortfarande lever. Hans fru, Sidney Archer, ger sig in i kampen för att hitta och rentvå Jason och dras under tiden själv in i en härva som blir trassligare och trassligare och djupare och djupare.

Total kontroll är – för att vara lite tråkig i beskrivningen – en ”typisk” amerikansk brotts- och agenthistoria av John Grisham- snitt och som sådan är den självklart spännande för det brukar de vara. Den är dock inte spännande hela vägen igenom, för att vara en så tjock bok är den tyvärr lite för rörig – då och då är det för många namn och skurkar i rörelse, för många händelser och för många teorier och det blir mest jobbigt att hålla reda på allt, speciellt som lösningen inte är alltför krånglig och inte hade behövt ta så många olika vägar. Början och slutet är det bästa med boken, det är sträckan där emellan som då och då blir lite långtråkig. Baldacci hade tjänat på att dra in några händelser och trådar och göra en mer kompakt historia, i sådana fall hade den varit mycket bättre.

Själv hade jag gärna också sett mindre klichéer, men tydligen går det inte att skriva en amerikansk deckare utan den snygge och välbyggde, intilligente advokten och hans vackra, klyftiga fru. En aning tillrättalagt men man får försöka förbise det. Mot slutet är det spännande, inte tu tal om saken så gillar man sådana här böcker så är den verkligen att rekommendera.

0 reaktioner på ”Total kontroll – David Baldacci

  1. David Baldacci är en av mina favoritförfattare inom genren spänning och alla hans böcker tycker jag är pulshöjare, som uppfyller mina krav vad gäller handling och karaktärer. Men jag kan hålla med dig om att den här var lite seg i mitten. Läs gärna något annat skrivet av Baldacci, han kommer nog inte att göra dig besviken:)

Kommentera