Tre fantastiska ungdomsböcker

Den här veckan har Lyran temat ihop en trio om ungdomsböcker, och jag som älskar ungdomsböcker vill ju inte vara sämre – här är tre förslag på finfina ungdomsböcker. Några från min egen ungdom, någon jag upptäckt när jag var äldre.

1. När jag var yngre slukade jag bokserier hela, och en av dem var Identitet X av Francine Pascal. Jag vet inte om de håller än idag men då gillade jag dem verkligen. Huvudpersonen Gaia var lätt att identifiera sig med även om hon hade superkrafter – hon var också en väldigt vilsen tonåring. Jag tyckte hon var en fantastisk motvikt till mer ”söta” böcker – Gaia var lite tuffare och lite coolare, samtidigt som hon inte var helt perfekt.

2. Glappet är en fantastisk ungdomsbok och en lika bra TV-serie. TV-serien såg jag när jag elva-tolv år och älskade, boken läste jag först för tre år sedan och älskade den visserligen inte lika mycket, men ändå älskade jag. Berättelsen om Ella och Josefin som befinner sig precis i glappet mellan unga och vuxna är skriven av Christina Herrström som även skrivit manus till TV-serien.

3. En av förra årets allra bästa böcker var Ester Roxbergs debutbok Antiloper. Nästan smärtsamt vackert skriven, finkänslig och sorglig berättelse om vänskapen mellan Astrid och Ellen. Läs, läs, läs!

9 reaktioner på ”Tre fantastiska ungdomsböcker

  1. Hallå! Äntligen någon att uppröra sig med, själv slukade jag också Identitet X, men visste du om att det bara översattes 8 till svenska och finn runt 35 på engelska?!

    1. Nej, det hade jag ingen aning om?! Herregud vad knäppt, nu känner jag att jag jättegärna vill få tag på alla på engelska!

  2. Ja jag blev lika chockad jag och kände samma sak! De finns från någon dollar styck begagnade på Amazon men jag har inte tagit mig för att skaffa dem än.

Kommentera