Tre litteraturmammor

Söndagens festligheter till ära vill Lyran denna veckan ha tips på tre böcker med minnesvärda mammor i. Jag letade i minnet (och läslistorna) och hittade tre ganska olika mammor.

1. Egentligen handlar I taket lyser stjärnorna mest om Jenna men mycket om Jennas förhållande till sin cancersjuka mamma. Det här är en fantastiskt vacker, sorglig och alldeles underbar bok.

2. Precis som thecuriuoscaseofthebooks tycker jag mycket om Molly Weasley i Harry Potter. Molly är en väldigt moderlig mamma som har fullt upp med sina sju barn men som ändå välkomnar Harry som en extra son. Molly Weasley har bjudit på både skratt och tårar genom sju böcker, och bara en liten smula irritation i sjunde boken när hon gör det så svårt för Ron, Hermione och Harry att smida planer i ensamhet.

3. Den tredje mamman jag tänkte berätta om är Kevins mamma, Eva Khatchadourian, i Lionel Shrivers fantastiska Vi måste prata om Kevin. Boken är otroligt bra men också väldigt tung och obehaglig, den försöker förklara vad som kan få ett barn att skjuta och döda sina klasskamrater. Ingen pekas ut som ensam skyldig och ingen egentligen förklaring kan ges men de funderingar som väcks under läsningen är många och intressanta. Eva Khatchadourian försöker ge sin sida av historien genom en serie brev till Kevins far och bilden som ges av ett moderskap och ett barns uppväxt är mångsidig, svårtolkad och mycket intressant.

10 reaktioner på ”Tre litteraturmammor

 1. Molly Weasley välkomnade också Hermione som en extra dotter. Och naturligtvis slutar det också med att både Harry och hon blir ingifta i familjen.
  Men annars… Oj, hur ska jag kunna välja ut bara EN mamma, eller ens bara tre, från alla de olika böcker, som finns här i världen?

  Men jag passar på att göra lite reklam för Vibeke Olssons formidabla (men också ganska otäcka) serie om en familj i Romarriket. Särskilt tänker jag på Sabina, som inte kan låta bli att påverkas av sin mor Callistrate och hennes öde, trots att hon inte vill det. Vibeke Olsson beskriver också de känslor, som hennes huvudpersoner har till sina egna barn, mycket bra.

  Sedan kan jag ju ta ”Fem pärlor till Jungfruns krona: Dottern”, där huvudpersonen Gertraud verkligen saknar sin mor Dorothea efter att hon dör. Särskilt eftersom hennes gudmor är en riktigt otäck kvinna, och hennes styvmor bara är tre år äldre år henne och egentligen ville ha hennes bror! Senare blir också Gertraud själv mor, med allt vad det innebär.

  Sedan tror jag att jag ger upp, i alla fall för tillfället. Men jag lovar att det finns intressanta mammor lite varstans i litteraturen.

  1. Ja, visst gjorde hon! Jag gillar Molly Weasley 🙂

   Mammor finns det gott om i litteraturen. Jag har bara läst Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson men just den serien är jag jättenyfiken på och har absolut tänkt läsa någon gång. Jag älskade verkligen Molnfri bombnatt!

 2. Jag funderade på Kevins mamma men tänkte att hon skulle vara populär…;-) Molly Weasley var en bra påminnelse om en väldigt sympatisk litterär mamma

  1. Jag tänkte nog bara minnesvärd 😉 Och det är hon sannerligen! Sen om hon gör rätt eller fel är ju en helt annan fråga, men det är det jag tycker är så bra med boken också – att det inte finns så mycket pekpinnar.

 3. Vi måste prata om Kevin står fortfarande på listan att läsa…

  Jag tycker Molly är cool, inte minst när hon visar i sista boken hur bra hon kan strida också:-)

  1. Ja, exakt! Scenen när hon slåss mot BL är helt underbar 🙂 Vi måste prata om Kevin är väldigt läsvärd! Jobbig att läsa, men bra.

 4. Håller med om Molly 🙂 De andra har jag tyvärr inte läst, även om jag har We Need to Talk About Kevin liggande precis bredvid sängen.

Kommentera