Trollkaren från övärlden – Ursula K. LeGuin

Trollkarlen från övärlden är första boken i serien Övärlden, en ungdomsfantasybok jag tänkt läsa rätt länge och som jag hade ganska höga förväntningar på.

Ged är en ung pojke som upptäckts ha mycket anlag för magi och skickas till trollkarlsskolan på ön Roke för att tränas. Väl där verkar han ha mycket mer magi i sig än de andra på ön men han har också högmod, och i ett fåfängt försök att kalla tillbaka en människa från underjorden släpper han lös en Skugga på världen, en Skugga som förföljer honom och som han måste söka upp och tillintetgöra innan den förstör honom.

Jag blev lite besviken på Trollkarlen från övärlden. Jag har läst mycket gott om den och kanske jag förvisso skulle tyckt mycket bättre om den om jag läst den för tio år sedan men nu lyckades den inte fånga mig särskilt mycket. Egentligen tycker jag om historien, det är klassisk fantasy-pojke växer upp och får lärdomar, måste sedan ut i världen och besegra ondska. Kanske är det översättningen som gör det, vissa meningar känns stolpiga och konstiga och det är ett väldigt enkelt språk, även för att vara en ungdomsroman.

Det finns vissa väldigt intressanta frågeställningar i den, som den om dödsriket och hur Geds själ följer efter en barnsjäl han försöker rädda ner dit och nästan går för långt själv, och om alla varelsers Sanna Namn.

Dock tappar jag intresset ganska ofta, och hade den inte varit så tunn hade jag nog gett upp. Jag tyckte också det var lite tråkigt att det fanns en ganska platt föreställning i boken som sade att trollkarlar (bara män) är goda och häxor (bara kvinnor) är onda.

Jag kanske fortsätter att läsa serien någon gång, men inte just nu.

0 reaktioner på ”Trollkaren från övärlden – Ursula K. LeGuin

Kommentera