Trollkarlens hatt – Tove Jansson

Det är sommar i Mumindalen. Trollen och deras vänner vaknar från vintervilan till nästa äventyr. Det är när Mumintrollet, Snusmumriken och Sniff hittar en hög hatt som mystiska saker börjar hända. Äggskal som slängs i hatten blir små rosa moln och hela Muminhuset blir en djungel.

Det är trollkarlens hatt, förstås. Han som letat i alla världar efter Kungsrubinen, den största och mest lysande rubinen av den alla.

Trollkarlens hatt är inte lika gripande och djup som Kometen kommer, ändå är den min favorit hittills. Äntligen får vi stifta bekantskap med den otäcka Mårran, äntligen Hattifnattarna! Fler och fler figurer sällar sig också till Muminhuset som rymmer dem alla. Det är en underbar värld Tove Jansson har skapat, med svårigheter och otäckheter precis som i den verkliga världen – men där snällhet och rättvisa är självklara och viktiga värden.

Jag lyssnade på inläsningen av Tove Jansson själv och den är fantastisk. Det enda som saknas är bilderna, men det går fint att ha pappersboken bredvid och bläddra i lite då och då. Trollkarlens hatt är full av fantasi, mystik, äventyr, livsfilosofi och humor. Här finns många fina citat jag vill minnas, både allvarliga och underfundiga. Det här är min favorit, det säger mycket om den pragmatiska livssyn som finns i mumintrollens värld – och dessutom är det så roligt att jag ler varje gång jag läser det.

Vågar ni höra nånting hemskt? frågade snusmumriken och tände lampan.
– Hur hemskt? frågade hemulen.
– Ungefär som härifrån till dörren eller lite längre, sa snusmumriken.

Jag kommer fortsätta lyssna på böckerna om Mumintrollen, en för varje årstid ungefär. Det är en fin resa.

Här kan du läsa vad jag tyckt om tidigare böcker:

Småtrollen och den stora översvämningen
Kometen kommer

Boken finns bland annat på Bokus och Adlibris.

Fler som läst: Carolina läser, Dagens bok.

Kommentera