Två böcker om sorg och vemod

Den är svår, sorgen. Ibland omänsklig att uppleva och, föreställer jag mig, kanske lika tung att skriva om. Det är fint att det finns författare som gör det så otroligt bra, så där så att det lättar lite, som att litteraturen känns som en vän i allt det jobbiga.

Jandy Nelson skildrar i Himlen börjar här den omöjliga sorgen efter en syster som gått bort. Bailey var den utåtriktade, Lennie den som blev kvar i Baileys skugga. Lennie drar sig undan alla, förlamad av sorg. Men Himlen börjar här är också en kärlekshistoria, och en svindlande sådan. Hjärtat gör ont för Lennie och hennes vilsenhet, utan Bailey vet hon inte vart hon ska vända sig. Jag lyssnade på Himlen börjar här, sträcklyssnade under en helg när jag helt ensam flyttstädade min gamla lägenhet. Det är fint med ljudböcker, när de kan vara ett sällskap i något ganska bitterljuvt. En mycket fin inläsning, jag är glad att jag lyssnade på den.

Jag lyssnade också på Bodil Malmsten läsa sin egen bok Det här är hjärtat, men det är en bok som jag också kommer köpa för jag vill ha den i min närhet, kunna ta upp den och bläddra i den när jag vill känna något så starkt som bara riktigt välskriven poesi kan ge. Bodil Malmsten säger det själv bättre än jag någonsin skulle kunna: ”Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den.” Läs Det här är hjärtat, eller lyssna på den otroligt fina inläsningen. Den kommer stanna med dig, länge.

Kommentera