Två franska författare i veckans Tematrio

Den här veckan söker Lyran tre franska författare eller romaner, och ganska många titlar trillade ner på en gång (lite svag är jag både för Frankrike och det franska språket), men eftersom jag redan skrivit spaltmeter i den här bloggen om mina favoriter Jules Verne, Victor Hugo och Gaston Leroux så blir det fokus på två andra författare den här veckan, Alexandre Dumas d.ä och Alexandre Dumas d.y. Ganska ofta blandas de två författarna ihop, speciellt eftersom deras böcker kom ut nästan samtidigt, men faktum är att Alexandre Dumas d.y. var den utomäktenskaplige sonen till Dumas d.ä. och haitiskan Marie-Laure-Catherine Labay.

1. Äventyrsböcker är bland det bästa som finns, och Greven av Monte Cristo (1845) av Alexander Dumas d.ä. är en förstklassig äventyrsberättelse. Den stackars Edmond Dantès blir oskyldigt dömd och sänd till fängelseön If, där han efter många svåra år lyckas fly genom en förväxling av honom själv och hans döde vän, Abbé Faria. Innan han dog berättade Faria för Dantes om den skatt som låg nedgrävd på ön Monte Cristo, och Dantes bestämmer sig för att gräva upp skatten och därefter ta hämnd på de som sände honom till fängelset på oskyldiga grunder.

Om du inte har läst Greven av Monte Cristo är ett hett tips att leta efter den första översättningen som gavs ut i sex band och är komplett, den andra översättningen är gravt förkortad och bara utgiven i två band (Fången eller Skatten och Hämnden). En av de mer kända filmversionerna antar jag är den från 2002 med Guy Pearce och Jim Caviezel och även om jag tycker den är bra och välgjord så romantiserar och förenklar den lite väl mycket och jag föredrar TV- serien från 1998 med Gérard Depardieu.

2. Kanske ännu mer känd är väl De tre musketörerna (1844), också skriven av den äldre Dumas. Den berättar om de tre musketörerna Athos, Parthos och Aramis samt den unge D’Artagnan och deras öden och äventyr och kampen mot den onde Richelieu. Även här är nyöversättningen från 2001 väldigt förkortad, den första svenska översättningen är från 1861. De tre musketörerna är egentligen en trilogi, jag tycker första boken är klart bäst och egentligen behöver man inte läsa de två andra men för informationens skull heter de Myladys son eller tjugo år efteråt och Vicomte de Bragelonne.

Jag kan ju lika gärna köra ett litet filmtips här med, jag tycker filmen The Three Musketeers med Kiefer Sutherland, Oliver Platt, Charlie Sheen och Chris O’Donnell är så obetalbart underhållande!

3. Den sista boken blir en av Dumas d.y. och hans kanske mest kända; Kameliadamen (1848). Det är en tragisk historia om kurtisanen Marguerite Gautier, baserad på hans egen älskarinna Marie Duplessis. Marguerite var kurtisan åt överklassen i Paris men finner äkta kärlek i den unge studenten Armand. De flyr Paris tillsammans men vad Marguerite inte berättar är att hon är lungsjuk och när hon på grund av detta lämnar Armand blir han djupt sårad och bestämmer sig för att hämnas genom en affär men Marguerites bästa vän Olympe.

Om handlingen känns igen så kan jag berätta att den är grund både för Verdis opera La Traviata och den fantastiska filmen Moulin Rouge från 2001. Men jag rekommenderar boken ändå, den är väldigt läsvärd!

0 reaktioner på ”Två franska författare i veckans Tematrio

  1. Så sugen jag blir på att läsa Dumas nu!Klassiker ligger långt bort på min ”att läsa lista” men nu flyttades de fram ett snäpp. Tack för de fina tipsen.

Kommentera