Två verkligt magiska böcker

Under det här året har jag gjort många nya bokbekantskaper på ungdomshyllan, läst många författare jag länge velat läsa och än en gång förundrats över hur bra så många ungdomsböcker är. Framförallt har jag hittat till Hcg- hyllan, tidigare har jag främst läst YA-litteratur bland ungdomsböckerna men även bland Hcg (mellanåldern) finns så mycket bra böcker.

ett-hus-utan-speglarEn av dem är en fantastiskt pärla till bok som heter Ett hus utan speglar och är skriven av Mårten Sandén. Jag läste den främst för att jag lyssnade på Mårten prata om boken tillsammans med Ingelin Angerborn på ett seminarium på Bokmässan för tre år sen. Nu har jag alltså läst boken och det var en mina mest magiska läsupplevelser i år. Just magin är väldigt närvarande i boken, utan att vara påträngande. I grund och botten är det nämligen en realistisk historia, om än en väldigt sorglig och tung sådan. Den berättas ur flickan Thomasines perspektiv, och det blir smärtsamt tydligt hur barn kan lida av föräldrar som inte är närvarande – och hur föräldrar kan lida av förlusten av ett barn. Det är flera familjer som utgör kärnan och skådeplatsen är den gamla matriarken Henriettas hus, ett märkligt hus med väldigt många rum – men utan speglar.

På husets vind ligger den gamla Henrietta och väntar på att dö, och i huset rör sig de mer eller mindre giriga vuxna som väntar på det, de vuxna som faktiskt bryr sig och så kusinerna som alla är präglade av sina föräldrar. Ett hus utan speglar grep tag i mig från första sidan och släppte inte greppet förrän jag slog ihop den – väldigt tårögd. Magin sipprar in i historien likt regn genom ett tak som bara inte går att täta, men den spelar egentligen aldrig huvudrollen utan finns mest där för att pussla ihop olika livsöden och locka nutiden in till historien. En fantastisk bok jag kommer rekommendera många gånger.

Liksom helt magiskt är titeln på en annan Hcg- bok av en annan Mårten, nämligen Mårten Melin. liksom-helt-magiskt-12-berattelserJag var lika imponerad av den som av Ett hus utan speglar, och liksom i föregående bok spelar magin en avgörande roll – även om den hela tiden rör sig i periferin. Dock slutar många likheter där. Liksom helt magiskt är en novellsamling där olika ungdomar från olika bakgrund och skolor i varje novell får ta huvudrollen. Jag älskar att ungdomarna främst presenteras genom sina handlingar och inte sitt utseende eller sitt kön, ofta förblir båda en gåta till långt in i novellerna och det är så bra för det låter handlingen få ta platsen och kan säkert skapa diskussionsunderlag i klasser.

För jag tror att det här är en fantastisk högläsningsbok för en trea, fyra eller femma. Bevisligen, faktiskt, då en klass jag har haft bokprat med på biblioteket har haft den som högläsning och eleverna älskade det. Liksom helt magiskt består av korta noveller, men de innehåller väldigt mycket. Ofta är slutet rent halsbrytande och ofta är det helt öppet, alla noveller innehåller också olika sorters magiska inslag vilket gör en diskussion välkommen. Många frågor kan ställas efter avslutad läsning av varje novell och hur gärna jag än ville hålla på dem så slukade jag de tre sista i ett svep. Jag hade så gärna jobbat med den här boken med en klass men jag nöjer med att ha hittat och läst – och kommer rekommendera den vilt.

Kommentera