Läslista med tyskspråkiga författare

Jag var lite villrådig inför det tyskspråkiga bokmässetemat inför nästa år, för rent spontant kände jag att jag inte hade läst så mycket tyskspråkig litteratur. Men, en del dök upp och jag har också knåpat ihop en läslista som får rulla från november i år till september nästa år (jag kan ju inte lägga all min energi på tyska författare, något annat måste ju hinnas med också…) Roligt nog fick min kära vän Tella påminna mig om vart min tyngdpunkt vad gäller tyskspråkig litteratur ligger – sagor och folksagor är jag väldigt fascinerad av och det är inte lite jag har läst av Bröderna Grimm. Således, mitt fokus kommer ligga på att återuppta de sagor jag verkligen tyckte om och läste högar av någon gång i tonåren. Jag ska också läsa om Den oändliga historien för det var många, många år sedan jag läste den. Andra sago- och barnboksförfattare från Tyskland jag läst är Michael Ende och Cornelia Funke. Vet ni någon mer? Har ni någon favorit? Tips eftersökes!

Böcker jag har läst (vad jag minns):

Momo eller kampen om tiden – Michael Ende

Den oändliga historienMichael Ende

Bläcktrilogin (Bläckhjärta, Bläckmagi, Bläckdöd) – Cornelia Funke

FaustJohann Wolfgang von Goethe

StäppvargenHerman Hesse

Döden i Venedig – Thomas Mann

Mor Courage och hennes barn (drama) – Bertolt Brecht

FörvandlingenFranz Kafka

Den sanningssökande hunden – Franz Kafka

ProcessenFranz Kafka

Böcker jag har satt upp på min läslista:

Parfymen – Patrik Süskind

BuddenbrocksThomas Mann

ÄlskarinnornaElfriede Jelinek

Samlade dikter – Nelly Sachs

Den unge Werthers lidandenJohann Wolfgang von Goethe

På västfronten intet nyttErich Maria Remarque

Läslistan kommer säkert uppdateras vad det lider, listor med tyskspråkig litteratur finns bland annat också hos Lyran och Enligt O.

0 reaktioner på ”Läslista med tyskspråkiga författare

  1. Om du tyckte om Cornelia Funke kan jag rekommendera ”Tjuvarnas Herre”. Den är en mysig fantasirik bok med en tuch av spänning 😉

    Elfriede Jelinek har jag av någon anledning aldrig riktigt gillat. Vet inte riktigt varför faktiskt.

    Sen kan jag rekommendera boken ”Zonenkinder” av Jana Hensel där hon berättar om hur det var att växa upp i DDR för allt som hon minns från barndomen har försvunnit och rensats bort efter det att muren föll. Alla barnprogram, livsmedelsmärken etc. Allt försvann förutom minnena.

Kommentera