Ut och stjäla hästar – Per Petterson

Under augusti månad var det i den nordiska läsutmaningen dags att besöka Norge igen, förra norska boken var Kristin Lavransdotter och den älskade jag. Den här gången blev det norskt 1940- tal i den väldigt hajpade Ut och stjäla hästar av Per Petterson. Den berättar om Tronds liv ur två uppdelade perspektiv, sommaren 1948 när han var femton år och livet kantades av död och sorg, och nutid femtio år senare där han äntligen får sina drömmars hus: en liten stuga långt ifrån allting.

Höll hajpen? Jodå, till stor del. Jag tyckte verkligen om 1948- delarna av boken – skildringarna av Tronds lekar med grannpojken, timmerflottningen med fadern och den norska naturen är nästan magiska. Det är lätt att föreställa sig att man är där själv. När Trond på senare år blickar ännu längre tillbaka i historien, till faderns uppelevelser under andra världskriget, blir det också spännande. Flyktingar som kommer över Norge mot svenska gränsen och bönder som hjälper motståndsrörelsen gör det här till en riktig bladvändare.

Däremot tyckte jag inte om nutidsskildringen lika mycket. Det är finstämt och lite sorgligt med den ensamme mannen som bor med sin hund mitt ute i ingenstans och det blir väldigt intressant när han träffar en bekant från förr och tvingas tänka på sitt förflutna – vad ger våra handlingar för eko? – men det berör mig inte lika mycket. Däremot är språket lika vackert boken igenom och jag tycker boken är absolut läsvärd.

Andra som läst: Bokmania, Lyran, Boktoka.

10 reaktioner på ”Ut och stjäla hästar – Per Petterson

  1. Jag tyckte det var en fin roman men gillar Jag förbannar tidens flod ännu mer faktiskt. Jag läste Ut och stjäla… på norska och kanske att en del av boken gick mig förbi. Jag tror att jag förstår men nyanserna missades nog. Jag förbannar tidens flod kan jag däremot puffa riktigt mycket för.

  2. Har också hört väldigt mycket gott om den här boken och den verkar vara precis i min ”stil”. Så kul att den höll! =) Får ta och läsa den snart med andra ord. Barndomsskildringar i 40-talsmiljö låter ju onekligen bra!

    1. Tycker absolut du ska läsa den! Just barndomsskildringen var som sagt det jag fastnade mest för, det var jättebra! 🙂

Kommentera