Utrensning – Sofi Oksanen

Det har sagts mycket om Sofi Oksanen den senaste tiden, både i media och i bloggvärlden. Och om Utresning. På sätt och vis var väl det tur, för annars hade jag inte vetat någonting om bakgrunden när jag läste boken, min kunskap om Sovjets ockupering av Estland under och efter andra världskriget är verkligen dålig.

Men det är delvis under den tiden boken utspelar sig, och det är där jag verkligen fastnar för berättelsen. Aliide är en ung kvinna som bor tillsammans med sin syster Ingel och dennes man Hans under slutet av 1940- talet. Hans är efterlyst som estnisk frihetskämpe och Aliide och Ingel måste gömma honom. Aliide är dock också förälskad i Hans men gifter sig istället med den sovjetinriktiade Martin.

1992 bor Aliide kvar i huset och en dag hittar hon en avsvimmad flicka i sin trädgård. Det är Zara som fastnat i en traffickinghärva och nu är på flykt undan sin hallick och sina plågoandar. Men vem är Zara egentligen? Och hur och varför hittade hon till Aliide?

Utrensning är minst sagt en väldigt stark roman. Ändå har jag ganska svårt att komma in i den eftersom den är så långt ifrån vad jag brukar läsa. Sofi Oksanens språk är väldigt målande och beskrivande med en fokusering på ovanliga detaljer som gör det väldigt lätt att se hela historien framför sig. Första kapitlets första mening fångar mig faktiskt direkt: ”Aliide Truu stirrade på flugan och flugan stirrade tillbaka.” Sofi Oksanen lyckas skapa avsky och mörker med ganska små medel och egentligen utan att skriva vad som verkligen händer. Det är lätt att bli arg när man läser, inte på själva boken men på meningslösheten i de många fruktansvärda händelser som utspelar sig och på människorna som står bakom dem.

Det är som sagt en stark berättelse, och tung. Jag tyckte den var väldigt bra och väldigt berörande – trots att jag inte har några gemensamma beröringspunkter med den och inte känner till så mycket om bakgrunden till historien – men jag är är ändå glad att ha den bakom mig.

Albert Bonniers förlag, 2010.

0 reaktioner på ”Utrensning – Sofi Oksanen

Kommentera