Vad jag älskar med American Gods

Jag har läst till och från i American Gods i ungefär en månad. Framgången hittills: 240 sidor.

Det är inte det att jag tycker den är tråkig. Faktiskt är det alldeles tvärtom – den är så bra att jag aldrig någonsin vill att den ska slut. Den är så intrikat att jag inte vill läsa för mycket på en gång för då tror jag att jag kommer bli överväldigad.

Jag älskar att den väver ihop historia och fantasy med nutid på ett så trovärdigt sätt. Jag älskar idén att ett gäng gudar är strandsatta i USA och att de så väl smälter ihop med vår egen, galna verklighet. Jag älskar magin.

Och varje gång jag tar upp den måste vara en speciell gång. Det här är inte en bok jag kan läsa i busskön, mellan varven eller några minuter på kvällen. Jag har löjligt nog börjat göra det till en hel process med en avcheckningslista: många timmar framför mig, lugn och ro, tystnad och gärna en ensam stund på balkongen.

Det här, mina vänner, är mer än bara en bok. Det är en helt fantastisk bok.

0380973650

Men nog om den, för den här gången. Jag kommer säkert orda mer om den så småningom!

Vilken var den senaste helt fantastiska bok du läste?

12 reaktioner på ”Vad jag älskar med American Gods

 1. Hmm… Det är nog en till bok, som jag får hålla korpgluggarna öppna efter…

  Men oj, vilken var min senaste ”helt fantastiska bok”? Det var en bra fråga. Men det senaste året har nog mina favoriter varit serien om släkten Andersson av Solveig Olsson-Hultgren, samt ”Skuggserien” av Maria Gripe. ”Överenskommelser” av Simona Ahrnstedt bör i och för sig också nämnas, för trots att vissa delar skriker ”typisk billig kärleksroman”, så ger ju den också en brutal bild av kvinnors situation på 1880-talet. En vacker dag kanske jag också återvänder till ”Fem pärlor till Jungfruns krona” av Maria Gustavsdotter. Det är ju en riktigt bra trilogi om en kvinnas liv på 1500-talet. Men den var nästan lite för sorglig för min smak, och ändå har jag läst många sorgliga böcker. Dessutom gick min pappa bort i höstas, vilket gjorde att jag valde bort den serien just då. Den tredje och sista delen börjar nämligen med att huvudpersonen Gertraud blir änka… Men visst, jag kanske hittar den igen och läser ut den då.

  I morgon ska jag äntligen åter börja ta itu med ”Riddarkungen” av Kevin Crossley-Holland. Den är den tredje delen i en trilogi, som visserligen är bra, men ändå knappast väcker så många känslor inom mig. Jag tycker dock mycket bättre om den del, som utspelar sig under korstågstiden, än om blickarna in i kung Arthurs och hans riddares liv. Jag önskar nästan att KC-H hade koncentrerat sig på bara den biten…

  1. Jag håller verkligen med om Skuggserien, och om Överrenskommeler! För även om, som du säger, delar av den var lite ”billig kärleksroman” så var det mesta av boken fantastiskt bra. Och hemsk, just att läsa om kvinnornas situation.. Många fina tips annars, tack!

 2. Haha vilken charmig berättelse 🙂 Jag tycker också om American gods men det var länge sedan jag läste den nu, kanske värd en omläsning i sommar

 3. Vad kul att du gillade den. Den senaste mest fantastiska bok jag läste är, hrm, Neil Gaimans sista, The Ocean at the end of the Lane. En helt annan typ av bok än American Gods. Novellen Shadow förekommer i från Fragile Things heter ”The Monarch of the Glen”. Bara för att nämna något. Och sen har boken ”Anansi Boys” åxå en av snubbarna från AG med, men den kanske du redan läst.

  1. Jag älskar den, än så länge i alla fall. Men det kommer nog inte ändras, har några hundra sidor kvar. Tänkte läsa Anansi Boys sen också! Och The Ocean at the end of the Lane, har hört mycket bra om den!

 4. Anaché – myter från akkade av Maria Turtschaninoff tog slut alldeles för fort. Jag kunde inte låta bli att sträckläsa och läsa snabbt för att det var spännande och bra. Efteråt önskar jag att jag låtit karamellen smälta lite längre i munnen.

  Jag har American Gods oläst i bokhyllan, kanske dags att ta fram den och läsa… Är väldigt sugen på att läsa The Ocean at the End of the Lane som jag nyligen köpt på Adlibris.Neil Gaiman är ändå en av mina favoritförfattare, fast jag tycks dra ut på detta att läsa hans böcker… vill inte att de ska ta slut för fort.

  1. Nä, man vill ju inte det! Anaché har jag velat läsa länge, borde alltså vara hög tid att göra det 🙂

Kommentera