Vad kom först, boken eller genren?

Okej, det vart en retorisk fråga. Men som barn-och ungdomsbibliotekarie funderar jag ofta på genrefrågor. Var ska den här boken stå? Vilken genre tillhör den? Tillhör den någon genre? Vad är en genre?

9789187301872_200_brillianceSenaste boken jag läste, Brilliance, fick mig också att fundera en hel del på genres. Den är ungefär som en blandning av valfri John Grisham- thriller och X-men: en förändring av människans gener har gjort att en del av mänskligheten utvecklat speciella förmågor, så kallade ”brilliants”, vilket gör ”vanliga” människor rädda för att utplånas och att staten skapat ett institut för att hålla koll på dessa brilliants. Möt Nick, själv briljant och en lysande agent på Rättvisetjänsten som ska ge sig på världens farligaste terrorist, den briljante John Smith.

Den här boken är klassad som deckare på mitt bibliotek. Jag skulle personligen inte vilja kalla den för en deckare, läsaren vet hela tiden vem boven är och det finns inte en försupen kommissarie så långt ögat når. Den har definitivt ett science fiction- tema men det spännande med det hela är att i boken så började briljanta utvecklas på 1980 -talet och själva historien utspelar sig 2013. Skriven 2012. Är det science fiction om det utspelar sig i nutid? Hade boken skrivits 1970 hade den nog kallats science fiction eller framtidsdystopi, men vad är det nu?

Själv lutar jag åt thriller med dystopiska inslag. Det finns en ambition att vara samhällskritisk i boken men den är inte knivskarp. Samtidigt finns det vissa trista klyschiga drag som ofta återfinns i random deckare/thriller: en hel del utseendefixering på det kvinnliga könet (inte det manliga, såklart), tvärvändningar i historien, inte helt klockrena personporträtt och så vidare.

Spännande, javisst. I början och slutet, i alla fall. Mitten är ganska mycket av en transportsträcka, tyvärr. Brilliance var helt okej spänningsläsning men jag hade förväntat mig mycket mer efter att GIllian Flynn blurbat ”Han är den intelligenta bladvändarens mästare” på framsidan. Men kanske gällde det någon annan bok.

3 reaktioner på ”Vad kom först, boken eller genren?

  1. Det där med genres är verkligen knepigt. Jag tycker ofta att det är svårt att förstå vilka böcker som räknas till ungdomsböcker och vilka som inte gör det.

Kommentera