Vad vore en Halloweenhelg…

…utan det årliga skräckinlägget? Nu pratas det visserligen skräck i tid och otid här i bloggen ändå och visserligen försöker jag just nu hålla mig ifrån alla böcker och skriva hemtenta istället men nu struntar vi i det för skräckläsningshelgen är här! Läs, skräms och njut!

Själv funderar jag, som varje år vid den här tiden, att läsa om min samlade Edgar Allan Poe för det är verkligen skräcklitteratur när den är som allra bäst. Mörk, mystisk, gotisk och ofta hårresande. Poe är kungen, helt enkelt.

Om Poe är kungen kanske Stephen King är arvtagaren? Det här året läste jag novellsamlingen Full Dark, No Stars som var bland det allra bästa jag läst av King – och dessutom var novellen 1922 bland det allra vidrigaste jag någonsin läst.

Igår läste jag ut John Harwoods The Seance som var helt perfekt höstruskläsning och som har den oemotståndliga undertiteln A Victorian Mystery. Ett förfallet herresäte på den engelska landsbygden med en historia av spöken och försvinnanden – ja, den är lika bra som den låter. Dessutom är den oerhört tjusig.

Till sist måste jag nämna två av årets bästa svenska debutanter – gravt olika böcker visserligen men båda fantastiskt bra och skräckliga så det förslår. Kaninhjärta av Christin Ljungqvist är en lågmäld, kuslig och suggestiv berättelse om det synska tvillingparet Mary och Anne, Skalpelldansen av Jenny Milewski är blodig thriller när den är som allra bäst – knivskarp humor och stänkande splatter korsat med skrämmande funderingar om ondska och galenskap.

För fler skräcktips, kolla in förra och förrförra årets Halloweeninlägg. Eller varför inte besöka Calliope som har tipsat skräck hela veckan!

Vad läser du i helgen?

Bilder härifrån.

4 reaktioner på ”Vad vore en Halloweenhelg…

  1. Åh, Full Dark No Stars som jag har oläst hemma! Oklart varför: brukar kasta mig på hans alster så fort de packats upp, ju. Har också hört att 1922 ska vara bra (”vidrigaste” = ”bra” i min bok som du märker, haha).

    1. Åh, tycker absolut du ska läsa den! Det var ganska liknande teman i novellerna så den passade bra att läsa då och då, tror jag läste den under en månads tid. Och självklart menade jag ”bra” med ”vidrigaste”, hehe 🙂

Kommentera