Vägen till Jerusalem – Jan Guillou

(Ljudbok)

Tidigare idag skrev jag en hel del om varför jag inte gillar Jan Guillous böcker, eller rättare sagt om en av anledningarna. Jag tycker ofta att han lyckas åstadkomma karaktärer som är platta och tråkiga och har svårt att engagera mig. Arn är inget undantag, han är helt enkelt genomgod och därför ganska tråkig. Detsamma gäller för andra karaktärer i boken, de har ofta ett eller två karaktärsdrag och det räcker inte på långa vägar för att det ska bli intressant.

Mer om det här.

Vägen till Jerusalem är annars en bok jag borde gilla, jag har haft påtryckningar från flera håll om att jag borde läsa den och jag gillar historiska romaner.

Men nej, jag är inte särskilt förtjust. Historien är alldeles för torr och tråkig och innehåller alldeles för långa uppräkningar om saker jag lika gärna hade kunnat läsa till mig i en historiebok och få mer ut av. För att jag ska tycka om en historisk roman krävs det mycket mer glöd – både hos karaktärerna och i berättandet.

Det är sant att mycket av det som gör det så stelt och trist är Thomas Bolmes torra uppläsning som inte alls har det engagemang som krävs för att det ska blir en bra ljudbok. Jag kommer inte fortsätta lyssna som jag hade tänkt utan tänker ge andra boken i serien en chans på läsning istället.

Jag tänker dock inte skylla allting på uppläsningen för jag tyckte inte själva historien, eller personerna i den, är särskilt bra heller. Den enda person som faktiskt verkar levande är Knut, jag tycker han är riktigt bra skriven och därför tar sig berättelsen mot slutet när han får mer plats.

0 reaktioner på ”Vägen till Jerusalem – Jan Guillou

Kommentera