Välkommen till Lovecraft, Massachusetts

1600102379För inte så länge sedan blev jag oerhört sugen på att läsa något av Joe Hill. Eller, det har jag varit länge men mer specifikt ville jag väldigt gärna kasta mig över Locke and Key efter Bokstävlarnas recension. Sagt och gjort, jag snappade åt mig första delen under första bästa biblioteksrunda. Ännu snabbare läste jag ut den. I Welcome to Lovecraft förlorar tre syskon sin pappa i ett brutalt mord. Tillsammans med sin mamma flyttar de till det skräckklingande Lovecraft i Massachussets, närmare bestämt till det släktägda Keyhouse – som bara väntar på att få avslöja sina hemligheter.

Även om det inte finns några tentakelmonster à la Lovecrafts finaste, finns det ändå monster så det räcker och blir över i Locke & Key – både mänskliga och omänskliga. Jag har aldrig tidigare läst något av varken Joe Hill eller Gabriel Rodriguez, men det slog mig ganska snart att jag tycker berättelsen och bilderna kompletterar varandra fruktansvärt bra. Karaktärerna blir ibland i det närmaste karikatyrer, överdrivna och inte så lite groteska – men å andra sidan är även berättelsen på sina ställen väldigt makaber, och kanske går också sorgen på ett paradoxalt vis fram även i de väldigt förvridna bilderna.

Balansen mellan skräck och sorg är ibland lite farligt ute, men oftast är den så välbeskriven att den verkligen känns, barnens olika sätt att hantera sitt liv efter mordet är hjärtknipande. Det är faktiskt i personporträtten jag tycker Welcome to Lovecraft är bäst, men jag är också verkligen förtjust i huset och den magi som vilar över det. Det känns som att det bara skrapas på ytan, jag hoppas verkligen historien med huset utvecklas i kommande album. Då kan det bli riktigt bra.

Skuggornas bibliotek har också läst.

7 reaktioner på ”Välkommen till Lovecraft, Massachusetts

  1. Jag har läst allt som kommit ut så här långt på engelska (och det börjar närma sig slutet på historien). Och det blir bara bättre och bättre, så du har mycket att se fram emot.

      1. Det låter troligt. De två första avsnitten har redan släppts, så sista samlingen är förmodligen klar tills dess.

Kommentera