Vampyrfrossa

Den senaste veckan har till stor del befolkats av vampyrer för min del. Jag skriver på ett paper i Vampyrfiktion-kursen och det är så intressant att jag nästan glömmer bort mina vanliga biblioteksstudier (häromdagen hämtade jag ut ett fjärrlån på en tung vampyrantologi och en av mina bibliotekslärare som jobbade i receptionen då påpekade glatt: ”Men det där handlar väl inte om katalogisering?” ”Nää….” var enda svaret jag fick ur mig just då).

Hela förra veckan hade jag näsan begravd i Anna Höglunds avhandling Vampyrer som visade sig ta ganska lång tid att läsa men som var intressant under alla drygt 400 sidor den bestod av. Jag fick veta historia bakom många böcker jag redan läst men fick också en hel del tips på vampyrböcker jag absolut kommer läsa i framtiden. Att boken är skriven utifrån ett maktperspektiv tyckte jag var extra intressant och jag gillade den breda historiska bakgrunden. Speciellt spännande tyckte jag faktiskt appendixet var, ett tillägg till föregående utgåvor som handlade om ungdomar, speciellt unga tjejer, och vampyrer i populärkulturen idag. Mycket handlade om Twilight. Anna Höglund gör en väldigt nyanserad tolkning, inte bara av Twilight utan av hela karusellen kring Twilight som uppstått – och i längden av olika fandoms och varför vissa verkar vara mer accepterade än andra.

Jag tänker inte ge mig in på en längre utläggning om Twilight igen. Men jag tänker säga, igen och lite mer kortfattat, att jag faktiskt gillar Bella och att jag inte tror att vi får underskatta unga tjejers förmåga till att förstå vad som är verklighet och fantasi i böcker och förmåga att faktiskt analysera det de läser – oavsett vad det är de läser. I Vampyrer diskuterar Anna Höglund samma sak men på ett mycket bättre sätt än jag gör och jag rekommenderar verkligen att läsa den här boken om du är intresserad av ämnet.

Nu tänkte jag lämna det facklitterära vampyrområdet och bege mig in på det skönlitterära igen. Jag har en väldigt tjock och fin novellsamling att ta mig igenom och så tänkte jag försöka införskaffa Svulten för den verkar väldigt bra. Kanske blir det någon vampyrbok till – jag måste ju få mitt lystmäte i blodig vampyrfiktion innan ljuset och våren på allvar träder in i verkligheten.

95152300399173271446

9 reaktioner på ”Vampyrfrossa

 1. Det var den här kursen som fick mig intresserad av vampyrer! 🙂 Jag läste inte Höglunds bok från pärm till pärm utan skummade mer som man brukar göra nära man pluggar, men nu ser jag fram emot att läsa den från pärm till pärm. 🙂 Vill läsa kursen igen!!! 😉

 2. Hej Eli. Läste vampyrkursen på distans från Umeå för några somrar sedan. Jag har haft vampyrer som intresse sen jag var åtta år och såg en svartvit film om Dracula. Sedan dess har min bild såklart nyanserats : ) Twilight-serien är intressant ur många perspektiv. Min tonårsdotter som avskydde karaktären Bella vände 180 grader efter sista filmen,där Bella äntligen blev cool enligt henne, nix hon har inte läst böckerna. Det har dock jag gjort, framlänges och baklänges och skrev även min C-uppsats om just Bella som förebild. Unga flickor/kvinnor kan definitivt analysera och tänka själva. Det betyder dock inte att man alltid gör det. Bella är ju den perfekta bilden av hur jobbigt man kan uppleva tonåren, just utanförskapet tänker jag på. Meyer å andra sidan gör som de flesta författare gör när de gäller romantik, låter den kvinnliga protagonistens superkraft handla om att vara supermamman som kan beskydda alla. Dessutom går väldigt mycket ut på att vilja anpassa sig till den manliga partnern Edward. I rättvisans namn så har jag skrivit en annan uppsats som gick ut på att Edward objektifieras av Bella, så jag är inte av åsikten att hon är ett offer för att hon fick blåmärken när de hade sex. Jag tycker bara att som förebild är hon tveksam. Frågan är ju om man plockar upp en roman och medvetet tänker ”nu ska jag analysera budskapet” vid första läsomgången. (Men typ vid sjunde gör man det ha,ha.) Trots det jag skriver nu så gillar jag fortfarande tanken på Meyers fantasivärld och förstår varför hennes böcker fått den uppskattning (för det har de ju också fått) som de har.
  PS. Jag gillar ditt sätt att skriva på, har läst din blogg till och från : )

  1. Hej! Jag har också haft vampyrer som intresse i många år, det är verkligen spännande att analysera vampyrberättelser. Jag tycker också att Twilight-serien är intressant ur flera perspektiv och jag tycker inte att det är så enkelt som att Edward är en kvinnoförnedrande stalker. Det låter himla spännande att analysera Bellas karaktär djupare! Jag håller med dig om att unga kvinnor inte alltid analyserar det de läser, men samtidigt tycker jag det är trist att en stor del av debatten verkar handla om att de inte kan tolka det de läser överhuvudtaget. Jag tror kanske inte heller att man tänker *att* man ska analysera innan man börja läsa, men ibland kanske det är något som omedvetet sker under läsningen?
   Har du läst Höglunds bok? Sista kapitlet i den är en väldigt intressant analys av Twilight-fenomenet.

   Vad kul att du gillar bloggen, tack! 🙂

 3. Så kul! Har också bestämt mig för att läsa mycket om vampyrer i år (utan att jag går någon kurs!), Vi kanske kan tipsa varandra om vad som är bra vampyr-läsning?!

 4. Skriver upp den där ”Vampyrer” på läslistan…
  Stör mig också på allt klagande på Twilight. Har läst böckerna och sett filmerna och fann det hela helt okej och underhållande om än inte fantastiskt. Kärleksfullt klagande och analyserande finner jag dock kul, för nog finns det saker att klaga på i serien. 🙂

Kommentera