Vampyrisk tematrio

Lyrans tematrio den här veckan går precis i min smak, hon vill att vi berättar om tre böcker med vampyrer eller andra övernaturliga varelser. Jag är ju vampyrnörd så vi håller oss till den första kategorin. Det blir däremot tre helt olika sorters vampyrböcker.

1. Den första boken i dagens trio blir en av de vampyrböcker jag tycker att man bara måste läsa: Salem’s Lot av Stephen King. Det är – som brukligt med den gode Kingen – en tegelsten men det är också en riktig bladvändare. Den innehåller de flesta markörer som gör en riktigt bra skräckhistoria (övergivet gammal kråkslott – check, motvillig antihjälte – check, vampyrkistor i källare – check, Dracula-liknande skurk – check). Det är författaren Ben Mears som står i centrum, han återvänder till barndomsstaden Jerulasem’s Lot för att skriva en bok och för att brottas med hjärnspöken, ungefär samtidigt tar ondskan sin boning i staden och sprider skräck och förödelse (check!) Det är isande skräckinjagande, vampyrerna är riktiga monster och det här är en bok jag rekommenderar att du läser med alla lampor tända.

2. The Vampire Tapestry av Suzy McKee Charnas är en helt annan typ av vampyrbok. Det är ingen renodlad skräckroman utan en ganska lågmäld men ändå suggestiv historia om Dr. Edward Weyland som såvitt han vet är den enda existerande vampyren i världen. I fem olika delar får läsaren ta del av hans liv och tankar, och möte de människor han möter. Han ser sig själv som det perfekta rovdjuret men som läsare får man inte bara lära känna honom som vampyr utan också som människa, för den ensamhet han ofta känner är väldigt mänsklig. En tänkvärd, psykologisk och fantastisk roman!

3. För alla som älskade – eller inte gillade – Twilight – finns boken The Short Second Life of Bree Tanner av Stephenie Meyer. Den är som en sorts mörkare och mycket kortare version av Meyers värld, den fokuserar helt på vampyrerna och här är de blodtörstiga och inga vegetarianer. Bree, som vi får träffa som hastigast i Eclipse, är en nyfödd vampyr i Victorias vampyrarmé och hon försöker förstå vad hon är, vem hon är och hur hon ska överleva. Jag gillade Bree Tanner, jag tyckte om mörkret och döden i den och jag tyckte om det kompakta formatet. Det är i stort sett inte mer än en novell – ungefär 170 sidor – och går fort att läsa. Det är ingen av mina absoluta favoritvampyrböcker men jag kan rekommendera den ändå, kanske speciellt för de som gillade Twilight men tyckte den var lite för fånig och kärlekskrank.

24 reaktioner på ”Vampyrisk tematrio

 1. The Vampire Tapestry har stått på min önskelista hur länge som helst, måste verkligen ta atg i saken och läsa den också någon gång.

 2. Salems lot har jag läst fast på svenska, The Vampire Tapestry har jag aldrig hört talas om så den ska jag kolla upp!, Short second life har jag hittills bara hört illa om så har varit väldigt opepp på att läsa den, men jag måste ju så den ska nog beställas nästa gång jag köper något från amazon =) Kostar bara typ 40 kr där =) Kul att iallafall någon tyckte den var läsvärd.

  1. Bree Tanner är ju väääldigt annorlunda mot Twilight, jag kan tänka mig att man blir besviken om man förväntar sig en ny kärlekshistoria typ Bella och Edward, kanske därför så många blivit besvikna? Jag gillar ju framförallt mörka vampyrhistorier så jag tyckte den var riktigt, riktigt bra! Men man får nog läsa den förutsättningslöst och inte tro att den är en ny Twilight 🙂

 3. Salems lot har jag läst fast på svenska, The Vampire Tapestry har jag aldrig hört talas om så den ska jag kolla upp!, Short second life har jag hittills bara hört illa om så har varit väldigt opepp på att läsa den, men jag måste ju så den ska nog beställas nästa gång jag köper något från amazon =) Kostar bara typ 40 kr där =) Kul att iallafall någon tyckte den var läsvärd.

  1. Bree Tanner är ju väääldigt annorlunda mot Twilight, jag kan tänka mig att man blir besviken om man förväntar sig en ny kärlekshistoria typ Bella och Edward, kanske därför så många blivit besvikna? Jag gillar ju framförallt mörka vampyrhistorier så jag tyckte den var riktigt, riktigt bra! Men man får nog läsa den förutsättningslöst och inte tro att den är en ny Twilight 🙂

 4. Jag är mycket sugen på Kingens ”Salems Lot”. Har den filmats någon gång? Jag har för mig att jag har sett filmen för några år sedan, då jag känner igen handlingen du berättar om.

 5. Jag är mycket sugen på Kingens ”Salems Lot”. Har den filmats någon gång? Jag har för mig att jag har sett filmen för några år sedan, då jag känner igen handlingen du berättar om.

  1. Jag tycker du ska läsa den, det är en av Kingens absolut bästa! Yes den har filmats två gånger, 1979 och 2004. Jag har en bestämd känsla att den ena filmen är bättre än den andra men tyvärr var det längesen jag såg dem så jag minns inte vilket 😛

 6. Oj, har inte haft en tanke på att Salem’s Lot räknas till en vampyrbok. Men nu när jag tänker efter så är det ju självklart. Har både läst och älskat Salem’s Lot… jag som inte gillar vampyrgenren 🙂

 7. Oj, har inte haft en tanke på att Salem’s Lot räknas till en vampyrbok. Men nu när jag tänker efter så är det ju självklart. Har både läst och älskat Salem’s Lot… jag som inte gillar vampyrgenren 🙂

 8. jag ska nog läsa Salem’s Lot, den lät väldigt bra! The Vampire Tapestry lät väldigt bra också 😀
  The short second life of Bree Tanner var inte särskilt bra, tkr jag :O jag tycker att Meyer kunde ha lagt ner mer tid på att ge Bree lite mer djup och karaktär, hon kändes så tom. Men det var ändå kul och spännande att få läsa vad som hände bland the newborns medan the Cullens förberedde sig och så.. och kul att få se vampyrerna från ett annat perspektiv än de goda! 🙂

  1. Salem’s Lot är en av de bästa vampyrböckerna out there 😀
   Tycker du? Jag gillade Bree, hur kluven hon var till vampyrlivet och speciellt när hon träffade Cullens och fick en ”andra chans”. Tyckte också det var himla kul att få se Meyers vampyrer ur ett lite annat perspektiv. Jag älskade den 🙂

 9. Den enda jag känner igen är Bree Tanner. Jag gillade inte riktigt den men jag tror att det beror på att jag hade lite för bråttom när jag läste den. Kanske den skulle vinna på en omläsning.

  1. Den är ju lite speciell, och allting med Twilight verkar vara älska eller hata 🙂 Läste du den på svenska eller engelska?

 10. Den enda jag känner igen är Bree Tanner. Jag gillade inte riktigt den men jag tror att det beror på att jag hade lite för bråttom när jag läste den. Kanske den skulle vinna på en omläsning.

  1. Den är ju lite speciell, och allting med Twilight verkar vara älska eller hata 🙂 Läste du den på svenska eller engelska?

Kommentera