Vår man på fältet – Robert Perišić

Ibland kommer böcker i ens väg som en kanske inte alls hade tagit upp i vanliga fall. I maj var jag och min kärlek på resa i Krotatien och jag hade snokat upp Vår man på fältet av Robert Perišić, en bok som utspelar sig i ett Kroatien med spår av 90- talets krig – och för huvudpersonen Tin som är journalist, fullt av kusliga referenser till det krig som i bokens nu pågår i Irak.9789198185607_200x_var-man-pa-faltet_haftad

Med en ryckig berättelsekonst, som ibland gränsar till att kännas som en skröna, leder Perišić läsaren genom postkommunism och krigsminnen in i Tins liv i Zagreb, kantat av alkohol och droger. En satirisk blick ligger över det hela, en som ibland är rentav komisk och ibland så svart att en inte riktigt kan förmå sig att skratta. Tin är ingen protagonist att tycka om, men heller ingen att hata. Livet verkar gå honom förbi lika mycket som han lever det, och när han skickar sin kusin till frontlinjen i Irak som krigskorrespondent verkar det nästan vara en slump. Kusinen försvinner, hela släkten kopplas in och jag vet inte riktigt om jag ska skratta eller gråta. Kanske både och.

Perišić beskriver ett Zagreb och Kroatien som både hämtat sig och inte gjort det. När vi var i Kroatien bilade vi i tre dagar och åkte bland annat till Mostar i Bosnien, där turismen visserligen levde men där skotthålen i murar och väggar talade med höga toner. Att läsa Vår man på fältet var en både intressant och märklig upplevelse, ibland flöt sidorna förbi och ibland stannade det upp i snåriga diskussioner om globalism och kapital. Ibland är det för mycket av en skröna för min smak, ibland förstår jag mig inte på galghumorn. Ändå kommer jag minnas boken länge.

Hitta boken här eller här.

Kommentera