Vardagens magi och sagornas verklighet

Just nu sitter jag i Bloggrummet på Bokmässan och har himla trevligt. Än så länge har jag hunnit med två seminarier och båda gick i min favoritgenres tecken – sagan.

Det första var Prinsessor och drakar med Christina Björk och Eva Eriksson, de har skrivit och illustrerat en bok med samma namn. I boken får ”moderna” prinsessor som verkligen tar plats ta plats och det gillar jag. Drakar gillar jag som bekant också och även de friheter som tagits med illustrationerna. Eva Eriksson som är illustratör säger att ”Det som är bra med drakar är att ingen sett dem så ingen vet egentligen hur de ser ut”. Det gillar jag. Kontentan i det ganska korta seminariet var att sagor handlar om inspiration och frihet och precis så är det ju faktiskt.

Det andra seminariet var Vardagens magi med Maud Mangold, Mårten Melin och Ingelin Angerborn. De pratade om magisk realism för barn och om det egentligen finns något sådant. När det inte är fantasy eller sagor, vad är det då? Dera böcker utspelar sig ofta i våran värld men har inslag av magi, är inte det magisk realism så god som någon? Och hur definierar man genretillhörighet – egentligen? Det pratades också om att läsa med hjärtat istället för med hjärnan och om barn är mer benägna att acceptera texter som de är istället för att lägga in symbolik i det.

Två mycket intressanta seminarium, nu ska jag gå och lyssna på Cornelia Funke så jag återkommer!

8 reaktioner på ”Vardagens magi och sagornas verklighet

    1. Den var jätteintressant! Det svåra med att skriva om seminarium är ju att det aldrig låter riktigt lika bra när man ska försöka återberätta det…

    1. Den var jätteintressant! Det svåra med att skriva om seminarium är ju att det aldrig låter riktigt lika bra när man ska försöka återberätta det…

Kommentera