Varje bokälskares dröm?

Bokhandeln ”Au Bon Roman” måste vara varje bokälskares dröm. Eller? Här finns bara kvalitetslitteratur, inte bara klassiker men däremot böcker som betyder någonting, som är stilistiska, böcker som inte lämnar någon läsare oberörd. Ett oberoende urval görs genom åtta, för varandra okända, författare, och Au Bon Roman är en succé. Tills någon börjar vilja den illa.

Det finns hela tiden någonting som gnager i mitt bokhjärta när jag läser Drömbokhandeln. Detta något kommer sig av den skärva mina studier i litteraturvetenskap gav mig i och med de lärare som alltid tittade lite snett på en när en sa att Harry Potter och Lord of the Rings hörde till ens favoritböcker. För vem är någon att säga vad som är bra litteratur och inte? Denna tanke slåss med en envis tanke i mig som påstår att jo, det går det visst att göra. Det går aldrig att ta ifrån läsare vad de själva älskar för sorts litteratur, men precis som i konstformer som dans, teater, film, måleri, teckning och så vidare så går det väl att säga vad som – kvalitetsmässigt och tekniskt – är bra och inte bra? Det borde ju i så fall inte ha någonting med genrer eller kanonlistor att göra med nog går det väl?

Det bästa är dock inte diskussionerna om vad en bra roman är eller inte är utan den med hög 10903268_808424675890549_948147469_nigenkänningsfaktor påtagliga kärleken till allt som är böcker och läsande, till sena nätter med devisen ” bara en sida till”, till den sprudlande känsla en har efter att ha läst en riktigt fantastisk bok och som får en att vilja rekommendera den till allt och alla, övertygad om att den kommer förändra alla andras liv också, liksom den gjorde ens eget. För mig är det hela poängen med Drömbokhandeln. Det, tillsammans med Laurence Cossés fantastiska språk och den stämning som hela boken andas, gör det här till en fantastisk bok. Av bokälskare, för bokälskare.

3 reaktioner på ”Varje bokälskares dröm?

  1. Jag lånade länken till denna recension till att ställa lite frågor i Goodreads-gruppen Boktokarna om boken för du väcker en hel del frågor om god och dålig litteratur.

    Jag gillar verkligen din kommentar om boken. 🙂

Kommentera