Världens viktigaste kyss – David Levithan

Vilken författare kan skriva cirka 200 sidor om en kyss, egentligen? David Levithan måste vara en 9789186634582_200_varldens-viktigaste-kyss_haftadav de få. Världens viktigaste kyss handlar om Craig och Harry som inte är ihop längre men som ändå tänker slå rekord i världens längsta kyss – över trettiotvå timmar. De har förberett sig minituöst – med kompisar som stöttar, vattenflaskor med sugrör, musik, lampor, filmkamera uppkopplad till Youtube och så vidare. Kyssen upptar nästan hela boken men är samtidigt också mest en manifestation av ett mycket tyngre tema som genomsyrar berättelsen – rätten att få vara den en är.

Det finns en melankolisk bakgrundskör i boken – lite likt en grekisk tragedi där händelseförloppet kommenteras av allvetande och allseende – de är homosexuella före Harry och Craig, människor som de flesta dött i AIDS och nu bevittnar Harrys och Craigs världsrekordförsök.

Men inte bara dem. I boken finns flera parallella berättelser om människor – ensamma eller i par – som på ett eller annat sätt bryter mot normen och som de flesta på ett eller annat sätt blir varse vad Harry och Craig gör. En del berättelser är tunga, sorgliga och en del är ljusa och glada men alla har de fått kämpa för att få vara den de är.

Världens viktigaste kyss är en fantastiskt vacker berättelse, David Levithan är en fantastisk författare och jag tycker alla ni borde läsa den.

Andra som bloggat om boken: Fiktiviteter, Rebeccas bokblogg, Prickiga Paula, Bokpärlan, I Elinas hylla, Annas bokblogg.

1 reaktion på ”Världens viktigaste kyss – David Levithan

Kommentera