Vävarnas barn – Per Anders Fogelström

Vävarnas barn är en arbetarroman, men en som utspelar sig mycket tidigare än Stadsserien som är Fogelströms kanske mest kända romaner. I Vävarnas barn möter vi ett samhälle än mer eländigt, torftigt och fattigt. De är utsatta människor, vävarna och deras barn som bor och arbetar i de nya klädesfabrikerna på Söder. Åren är 1749-1779 och med fabrikerna började den industriella revolutionen gry i Europa, framförallt i Storbritannien. Till Sverige skulle den inte komma förrän i mitten av 1800- talet.

Det är ett hårt arbete på Barnängens klädesfabrik. Särskilt för kvinnorna, som måste förhålla sig till strängare regler än männen. Nåde den som vågar opponera sig, vill få bättre villkor eller stå upp för sin egen integritet. Strejkrörelsen och den fackliga sammanslutningen är ännu långt borta. Per stiger i graderna i klädesfabriken, hans syster Sofia blir sänd till kvinnofängelse och tukthus. Det är hennes öde jag verkligen minns.

Per Anders Fogelström skriver målande och vackert, det är lätt att föreställa sig Stockholm i all sin vardaglighet, jag tycker om att det är en 1700- talsskildring långt bortom de fina salongerna. Vävarnas barn är delvis byggd på verkliga människoöden men, paradoxalt nog, är det kanske det som ändå gör att jag inte kommer personerna och verkligheten lika nära som i Mina drömmars stad. Fogelström väver in mycket faktiska händelser om livet förr, den är en bildande roman som är på gränsen till utbildande och det står något i vägen för de riktigt djupgående människoporträtten.

Jag tyckte inte lika mycket om Vävarnas barn som Mina drömmars stad, men det är ändå en läsvärd historisk roman. Jag kommer fortsätta lyssna på böckerna, i sinom tid. Inläsningen av Helge Skoog är mycket fin.

Fler som läst: Bokblomma, boktank. böcker i örat.

Vävarnas barn gavs ut för första gången 1981. Nu finns den att köpa som e-bok och ljudbok. Som pappersbok finns den säkert på ditt bibliotek.

1 reaktion på ”Vävarnas barn – Per Anders Fogelström

Kommentera