Veckans tematrio om övernaturlighet

Den här veckan handlar Lyrans trio om övernaturlighet, och det är ett kärt ämne. Det finns alldeles för mycket att välja mellan, men här är tre favoriter av den typen där övernaturligheterna mer tassar mellan raderna än är överskriften på varje kapitel:

1. Den Löfwensköldska ringen av Selma Lagerlöf. Inte för intet såg jag att både Lyran själv och Lilla O haft med Lagerlöf i sina triosar, hon är en mästarinna på smygande övernaturlighet som kanske inte alls är övernaturlighet egentligen utan bara en spökhistoria eller en synvilla, ett hjärnspöke om så vill. Stölden av en ring från en död mans hand ger spöklika och hemska följder för de två tjuvarna, både för dem själva och för deras kommande generationer.

2.Edgar Allan Poe har skrivit många mer eller mindre övernaturliga berättelser och en favorit är The Tell-Tale Heart där en man blir galen efter att han tycker sig höra hjärtslagen från en person han mördat och gömt under golvplankorna. Kort, men suggestiv novell.

3. Kate Mosses böcker är (de jag har läst) historiska med mer eller mindre övernaturliga inslag, men inte så mycket att man tappar känslan för det historiska. Min favorit hittills är Kryptan.

Kommentera