Vi är en – Sarah Crossan

Här

Är Vi.

Och vi lever.

Är det inte fantastiskt?

Att vi alls

finns till.

9789132169793_200x_vi-ar-enSarah Crossans prosalyrik är vacker, fängslande, stundtals nästan hypnotisk. När jag läser Vi är en tänker jag ibland att historien inte hade kunnat berättas på något annat sätt, språket är både prosa och poesi, två delar, skrivet i både jag-form och vi-form.

Tippi och Grace är sammanvuxna tvillingar. De har alltid haft hemundervisning men när pengarna inte räcker till börjar de på en kommunal skola, genast utsatta för folks stirrande och viskande, det som mamman alltid velat rädda dem ifrån. Men i skolan får de även vänner för första gången i sina liv, Yasmeen som liksom Tippi och Grace har en ständig dödsdom över sitt huvud, och så Jon.

Sarah Crossan är en irländsk författare som vunnit flera litterära priser för Vi är en. Hon har skrivit fyra böcker (One, Breathe & Resist, The Weight of Water, Apple & Rain) men One verkar vara den första som översatts till svenska. Jag hade inte hört talas om henne innan en kollega stack Vi är en i min hand. Jag är glad att hon gjorde det för jag har upptäckt ett helt nytt författarskap och jag kommer läsa mycket mer av Sarah Crossan. Vi är en är en fantastisk unga vuxna- roman.

Hitta den här eller här.

Andra som skrivit om boken: Sincerely Johanna, Carolina läser, Bokskåpet, BibbloAnna, Prickiga Paula.

2 reaktioner på ”Vi är en – Sarah Crossan

Kommentera