Vildhäxa

Vad gör en egentligen om en får reda på att det finns häxor i släkten? Att ens egen moster är en Vildhäxa och bor långt ute i skogen och pratar med både djur och människor? Att en själv har goda utsikter att blir en vildhäxa och dessutom jagas av den elakaste vildhäxa av dem alla?

Jag har nyligen slukat de fem första böckerna i Lene Kaaberbøls serie Vildhäxa och i den 9789129677102_200_eldprovet_kartonnageinledande boken Eldprovet får huvudpersonen Clara det sannerligen inte lätt, när sanning efter sanning uppdagas och hon blir tvungen att ta itu med det faktum att hon är en vildhäxa. Dessutom har en stor svart katt bestämt sig för att bli hennes följeslagare och Clara är inte alls säker på att hon vill vara vildhäxa.

Helt ärligt, om jag hade varit i yngre tonåren hade jag nog också velat rymma. Clara axlar inte manteln av nytt ansvar helt gärna och det gör henne verkligen trovärdig. Vem hade inte varit skraj, liksom? Men Clara försöker ändå och hennes nyfikenhet driver henne mer och mer mot häxvärlden, och ju längre in i den hon dras desto mer får läsaren också reda på.

Jag har slukat de fem första böckerna i Vildhäxa- serien på ganska kort tid och även om jag inte älskar dem lika mycket som Skämmerskans barn- serien av samma författare så tycker jag ändå väldigt mycket om dem. Båda serierna är klassade Hcg på biblioteket men jag skulle nog kunna tänka mig att Vildhäxa- serien kan passa ungefär i åldern 9-13 medan Skämmerskans barn nog fungerar från 11 år och uppåt, helt enkelt. Eldprovet fortsättes av Viridians blod, Kimeras hämnd, Blodungen och Fiendeblod som alldeles sprillans färsk gavs ut i mars i år. Sjätte boken, som under titeln Genkommeren ges ut i Danmark under året, är också den sista i serien. Jag tror det är bra, för även om böckerna blir bättre och bättre efterhand som  Vildhäxevärlden utvecklas och även om skurkarna blir blodigare och hemskare och Clara utvecklas sakta men säkert så är jag inte helt säker på att serien hållit hur länge som helst.

9789129678208_200_viridians-blod_kartonnage9789129678215_200_kimeras-hamnd_kartonnage9789129678222_200_blodungen_kartonnage9789129686432_200_fiendeblod_kartonnage

 

 

 

 

 

 

Riktigt bra böcker för slukaråldern, helt enkelt!

Kommentera