Vinterböcker

Jag är ganska förtjust i temaläsning, till en viss gräns förvisso men lite skadar aldrig. Jag läser nästan alltid deckare på sommaren, hösten brukar ägnas till 90% åt skräck och på vintern blir det gärna mer skräck, men också berättelser och sagor åt det lite mer magiska hållet.

Nu när det verkar som att vintern äntligen, äntligen kommit till Östersund för att stanna i ett par månader, känns det inte helt fel att räkna upp några av mina favoritböcker att läsa när mörkret dominerar både natten och dagen och när den älskade snön lyser upp så fint.

Nu sa jag ju i och för sig att jag läser deckare på sommaren, men två av mina favoriter i deckargenren passar faktiskt bäst i vintermörkret, just för att de så klart utspelar sig i kalla midvintern. Det är Maria Lang som skrivit dem och först ut är Vitklädd med ljus i hår, där en okänd Lucia dyker upp på morgonen den 13 december, invånarna i huset hon besöker är ovetandes om att hon snarare bringar död än ljus och någon timme senare är frun i huset död, förgiftad av arsenik. Ännu ett fall för Christer Wijk.

Den andra boken är min absoluta Maria Lang- favorit och i den tar inte bara Christer Wijk plats utan även den då och då återkommande Puck och hennes make. Boken heter Tragedi på en lantkyrkogård och utspelar inte bara i vintertid utan även i juletider, och det är en gäckande och svårlöst gåta som är spännande från början till slut. Maria Langs böcker är klassiska pusseldeckare och de tar inte lång tid att plöja igenom, men bra är de! Synd att de knappt går att få tag på nuförtiden, de böcker jag äger själv har jag hittat på antikvariat och loppis och dessutom är jag lyckosam nog att ha en mor som var lika förtjust i Maria Lang när hon var ung som jag är nu och införskaffade de flesta av hennes böcker på 60- 70 och 80- talen. En nyutgivning hade verkligen varit på sin plats!

Förutom deckare är jag ju också svag för sorgliga och mörka berättelser, när jag var liten var Barnen ifrån Frostmofjället en favorit, och åh vad hemsk och vacker den är än idag. Den utspelar sig i midvintern i Norrland och handlar om sju syskon från en fattig familj som blir tvungna att lämna hemmet när föräldrarna dör. De flyr över fjället för att slippa fattigstugan och det blir en hård och svår vandring där barnen kämpar för att överhuvudtaget överleva. Skriven av Laura Fitinghoff.

Inte riktigt lika sorglig, men en väldigt fin julberättelse för barn och ungdomar är också Lille Viggs äventyr på julafton av Viktor Rydberg. Även Den heliga natten är en julberättelse av en favoritförfattare, Selma Lagerlöf. Jag stannar kvar i Selmas författarskap och avslutar med en skräckhistoria, en sorglig berättelse som utspelar sig under nyårsnatten och som handlar om en liten slumsysters döende vilja och om den med sin skramlande vagn som kör dödens ärenden och hämtar upp de själar vars tid är ute. Körkarlen.

Har ni några favoritböcker när det är mörkt och kallt ute?

Kommentera