You will know me – Megan Abbott

YouWillKnowMe-3 (2)Devon bär sin familj på smala axlar. Ett stjärnskott, en lysande gymnasist, en utlovad guldgruva som tar upp Katie och Erics tid, liv och pengar. Devon ska tävla i OS, bli elit, ingenting får stå i vägen.

Förutom en strålande thriller är You will know me också en roman som ställer relationer på sin spets och utforskar all den komplexitet som finns i Katies bekantskapskrets – gymnastikföreningen, ett samhälle i miniatyr med tydlig hierarki och bestämda roller. Mitt i allting, utan en fast punkt, finns Devons lillebror Drew som i skuggan av sin storasysters guldglans får tillbringa sin barndom på gymnastiksalsbänkar och mitt hjärta blöder verkligen för honom – samtidigt som han på ett sätt är den verklige betraktaren, ser så mycket på grund av sin egen osynlighet.

Sprickorna i den amerikanska drömmen, vinnarkulturen, hetsen. Moderskapet och kvinnorollen – det finns så många bottnar i den här romanen och ändå är den tydligt sammanhållen, så välskriven.

You will know me är också en oerhört fysisk roman och den håller på ett sätt vad den i titeln utlovar; jag får lära känna huvudpersonerna inpå bara huden – varje sårskorpa, uppfläkt handflata och blodigt trauma Devon har varit med om. Flickornas egna kroppar blir ett redskap för att lyckas i den hårda gymnastikvärlden och mot slutet eskalerar i en oförglömlig scen där ett badvatten blir ett blodbad.

Länge hålls läsaren just där, vid huden. Länge är motiv och känslor dolda. Megan Abbott är verkligen briljant på att skildra mörkret som lurar under ytan, det destruktiva i människan, något som hotar men som inte har visat sitt ansikte. Ännu. You will know me är otäck, mörk och – jag måste säga det igen – oerhört välskriven. Megan Abbott är den främsta och mest litterära thrillerförfattare jag känner till just nu.

Hitta den här eller här.

Kommentera