Gdansk är en pulserande hamnstad vid Östersjön i norra Polen som lockar resenärer med sin rika historia, vackra arkitektur och spännande kultur.

För att få ut det mesta av din resa till Gdansk finns det några saker att tänka på och förbereda sig för. I detta inlägg kommer jag att utforska några av de viktigaste aspekterna att tänka på när man reser till Gdansk.

Först och främst är det viktigt att ha en grundläggande förståelse för stadens historia och kultur. Gdansk har en lång och varierad historia som sträcker sig över flera århundraden. Det är känt för sina vackra gotiska och postmoderna byggnader och har varit en viktig hamnstad sedan medeltiden. Att lära sig om stadens historia och att besöka några av dess mest kända platser som katedralen Mariakyrkan och Gamla staden kommer att berika din resa och ge dig en djupare förståelse för staden.

När det gäller transport är Gdansk välanslutet med både nationella och internationella flygplatser som tex Lech Walesa Flygplats. Det finns också ett välutvecklat nätverk av kollektivtrafik som bussar och spårvagnar, vilket gör det enkelt att ta sig runt i staden och besöka turistattraktioner. Om du planerar att resa utanför stadens gränser kan det vara värt att överväga att hyra en bil eller använda sig av tåg för att utforska den omgivande regionen.

När det gäller boende har Gdansk ett brett utbud av hotell, vandrarhem och semesterlägenheter att välja mellan. Beroende på din budget och preferenser kan du hitta allt från lyxiga hotell vid stranden till budgetvänliga boenden i stadens centrum. För att undvika eventuella besvikelser är det alltid bra att boka ditt boende i förväg, särskilt om du reser under högsäsong. Fast du behöver du inte tänka på hotell och boende utan kan helt enkelt ta och resa med dina kollegor så får jobbet betala för er när ni gör en konferensresa Gdansk.

När det gäller mat och dryck kan Gdansk erbjuda ett brett spektrum av kulinariska upplevelser. Den polska maten är känd för sina smakrika rätter och unika kombinationer av ingredienser. Njut av traditionella rätter som pierogi (fyllda degknyten) och zurek (surkålssoppa) på lokala restauranger och upptäck det stora utbudet av polska ölsorter och vodka.

Du kan laga zurek (surkålssallad) med både rödkål och vitkål lika gott vilket som.

Du kan laga zurek (surkålssoppa) med både rödkål och vitkål lika gott vilket som. Fråga någon i Polen Gdansk efter receptet och sedan kan du prova det hemma. På hotellet där ni kommer ha konferensen så kommer de självklart finnas zurek eftersom det är en mycket vanlig surkolsoppa i Polen.

När du reser till Gdansk är det också viktigt att komma ihåg lokal etikett och praxis. På allmänna platser är det artigt att hälsa genom att säga “hej” eller “god dag” och vara respektfull mot lokalbefolkningen och deras seder och bruk. Dessutom kan det vara till hjälp att lära sig några grundläggande fraser på polska för att kommunicera enklare.

Sammanfattningsvis är Gdansk en spännande destination som erbjuder rik historia, vacker arkitektur och en unik kultur. Genom att förbereda sig genom att lära sig om stadens historia och kultur, välja rätt boende, utforska stadens kulinariska utbud och vara respektfull mot lokalbefolkningen kan du göra din resa till Gdansk till en minnesvärd och givande upplevelse.

För att kunna tillaga surkålssoppan behöver du först ordna surkål i glasburken jag pekar på. Sedan när din surkål är färdig då kan du göra en surkålssoppa av den.

För att kunna tillaga surkålssoppan behöver du först ordna surkål i glasburken jag pekar på. Sedan när din surkål är färdig då kan du göra en surkålssoppa av den.

Jag kan inte låta bli att dela med mig av receptet på Zurek surkålssoppa som du kommer älska när ni väl är på er konferensresa i Gdansk.

Här är ett grundläggande recept på Zurek en traditionell polsk surkålssoppa.  Jag är övertygad om att du och dina kollegor från jobbet kommer att älska.

Ingredienser:

  • 1 liter surkålssaft (kan köpas färdig i butik eller göras genom att fermentera surkål) Se bild ovan där jag pekar på ett glas.
  • 1 liter köttbuljong (använd kyckling-, fläsk- eller nötköttbuljong beroende på preferens)
  • 2-3 vitlöksklyftor finhackade
  • 1 lök finhackad
  • 2 morötter tärnade
  • 2 potatisar tärnade
  • 200 g kielbasa (polsk korv) skivad
  • 100 g bacon tärnad
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 2-3 tsk torkad mejram
  • Salt och peppar efter smak
  • Smör eller olja för stekning
  • Färsk persilja eller gräslök, hackad (för garnering)

Instruktioner:

  1. Stek bacon i en stor kastrull eller gryta tills det är krispigt. Tillsätt lök och vitlök och stek tills löken är mjuk och genomskinlig.
  2. Tillsätt morötter och potatis och stek i några minuter till.
  3. Häll i surkålssaften och köttbuljongen i grytan. Tillsätt mejram och kielbasa (en polsk korv men du kan använda vilken korv du vill). Låt soppan koka upp och sjud sedan på låg värme i cirka 30-40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
  4. I en separat kastrull smälter du smör eller häller olja och vispar i vetemjölet för att göra en roux (redning på polska). Stek rouxen på medelhög värme i några minuter tills den får en ljusbrun färg.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och gradvis tillsätt grädden under omrörning för att undvika klumpar. Återvänd sedan kastrullen till värmen och låt såsen tjockna under omrörning. Låt såsen koka i några minuter till.
  6. Tillsätt den tjocka såsen i grytan med soppan och rör om ordentligt för att kombinera.
  7. Smaka av soppan och tillsätt salt och peppar efter behov.
  8. Servera soppan varm garnerad med hackad persilja eller gräslök.

Servera Zurek som en förrätt eller huvudrätt tillsammans med rågbröd eller knäckebröd. Smaklig måltid!