Århundradets kärlekssaga – Märta Tikkanen

Tidigare har jag läst Män kan inte våldtas men Århundradets kärlekssaga är den första poesi jag läser av Märta Tikkanen. Boken är förvisso inte bara poesi, det är en historia om en familj i kris och en smärtsam berättelse om kärlekens baksida. Är familjebanden och kärleken större än allt? Vad gör man när alkoholism splittrar en familj och när barnen blir de som tar hand om istället för att tas om hand? Vad gör man när man inte kan värja sig mot omvärldens blickar?

Märta Tikkanen ger inget svar men ställer heller inte så mycket frågor. Det är vackra ord om en hård verklighet, och just det vackra i poesin gör det sorgliga så mycket mer markant. Det är gripande och tyvärr alltid aktuellt.

Du frågar mej
vem du är för mej
och det känns plötsligt
svårt
för mej att svara

Du var min längtan
efter ta och ge
ett enda stort svar på mitt behov
av att behövas
Du var den som jag ville
stå i bredd med
och ha förtroende för
den jag ville lita på
och aldrig svika
vad som än hände

Du var en utmaning så djärv
att den var oundviklig
du var en uppgift
som var alltför svår
och därför nödvändig
och du var den jag ville
att mina barn skulle likna

Du var alla möjligheter
och utvecklig och framtid
du var gemensam kamp
och det omöjliga hoppet
om förändring

Du var bottenlös
och jag var bottenlös
och vi skulle drunkna tillsammans

Men nånstans under åren
har nånting hänt
Idag är du den
som jag bor med

0 reaktioner på ”Århundradets kärlekssaga – Märta Tikkanen

Kommentera